Bij het inpakken van de boeken

De verhuisdozen stapelen zich op. De leukste boeken gaan samen in één doos.

Deze vijfde aflevering van Curiositeiten van allerlei aard (1873) bevat tal van curiositeiten van allerlei aard.

De afdeling ‘Hoge Ouderdom’ leert ons dat Daniel Bull M’ Carthy liefst 111 jaar oud werd – en dat in 1752! ‘Op vier en tachtigjarigen leeftijd nam hij tot vijfde vrouw een meisje van even 14 jaar, bij wie hij twintig kinderen verwekte. Hij was ongevoelig voor koude en dronk zeer veel sterken drank.’

De afdeling ‘Antipathie’ komt met het brekende nieuws dat de Markies van Rochejacquelin nooit een eekhoorn kon zien, ‘of hij kreeg een flaauwte, en verschoot van kleur. Hij dreef zelf den spot met deze zwakheid, verzette zich zoveel mogelijk daartegen, doch alles te vergeefs.’ En wie bevestigt deze roddel: ‘Erasmus kon geen visch ruiken, of hij kreeg een aanval van koorts’?

Maar het is ons te doen om het hoofdstukje ‘Flaters in en over boeken’, dat vermoedelijk geheel is overgenomen uit een Franse krant of een soortgelijk Franstalig magazine. Enkel de misstappen van Voltaire, Rousseau en Dumas worden in geuren en kleuren weergegeven, meestal met hele lappen Frans.

Uit het meegebonden katern uitgeversreclame zouden we graag nummer 738 bestellen: La Chine ouverte van Old-Nick.

2 gedachten over “Bij het inpakken van de boeken

  1. Alle keren dat ik verhuisd ben had ik het stellige voornemen om mijn boeken nu eens echt goed uit te zoeken en systematisch in te pakken. Maar even zo vaak wachtte ik daar zolang mee dat alles – hoppa! – de dozen in ging en dat het soms een paar jaar duurde voordat ik in het nieuwe huis zin en tijd had om alles in ieder geval min of meer op alfabet te zetten…Sterkte Directeur, dat je nog maar vele leuke ontdekkingen mag doen (`verrek, heb ik dat óók?!'), of ben jij zo modern dat je alles in een databse hebt zitten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.