Drie recorders

Een maand nadat Gerard Reve de bandjes van Boudewijn Büch had volgepraat, publiceerde Büch in het weekblad De Tijd zijn ‘Afscheid van Gerard Reve’. Daarin beschrijft hij zijn eerste kennismaking met Reve en reconstrueert hij de totstandkoming van het beruchte interview. Wie Büchs artikel na al die jaren integraal leest, blijft wat vertwijfeld achter. Büch, terugblikkend:

Reve is het eerste uur onrustig. Het geklungel met drie recorders (het gesprek werd opgenomen op twee professionele recorders en één pocketrecorder; dit vanwege eventuele rampen en het vermijden van gemiste passages bij het verwisselen van de banden) duurt een tijdje.

Eén gesprek, twee microfoons, drie recorders. De bandopnamen voor het KRO-radioprogramma Spektakel overhandigde Büch aan Ernst Braches – in plaats van ze terug te geven aan regisseur Louis Houët. De cassettebandjes hield hij een tijdje zelf, om ze vervolgens aan een antiquaar te schenken. Waar is dan de derde set opnamen?

De [KRO-]banden en het integrale typoscript van het interview – zo heb ik besloten – schenk ik aan de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Ze mogen voor het eerst één uur na Reve’s overlijden worden geraadpleegd. Misschien dat geleerden deze affaire dàn kunnen ontraadselen.

In de loop van 8 april 2006, verordonneerde Büch in 1983, had het rode zegel op het blauwe pak al gebroken mogen worden. Bij de overhandiging van de inmiddels verzegelde KRO-banden aan Braches in 1984 werd, herinnert Klaas Koppe zich, gesproken over een termijn van dertig jaar. Maar in 1985 schreef iemand op de verpakking van de opnamen:

Niet te openen zonder toestemming Büch.

Ik zoek nog een paar geleerden om deze affaire te ontraadselen.

4 gedachten over “Drie recorders

 1. Naar aanleiding van de verwijzing naar het artikel in De Tijd, heb ik dat artikel ook eens nagelezen. Een wereld van verschil met de publicatie in het Parool. Op basis van dit artikel zou je nooit verwachten dat het in het Parool in zo’n van- dik-hout-zaagt-men-planken artikel zou resulteren. Op basis van dit artikel en de fragmenten die op de radio afgelopen week te horen waren en op de site bij Eric Schneyderberg te lezen zijn, lijkt de conclusie van Eva Rovers (in Boud) mijns inziens niet juist dat Büch een getrouwe weergave gaf van het gesprek en dus (ook) een uitstekende journalist was (p 273). Alle heftige politieke kwesties komen in het Parool meer dan evenredig aan bod, de subtiele kant van Reve, in De Tijd veel meer aanwezig, is in het Parool veel minder aanwezig. Het Parool lijkt me matig tot niet representatief.
  Dat de kwaliteitskranten afgelopen week weer vrolijk het sprookje van de verzegelde opnames ten tonele voerden als enige bron van het interview laat ik maar onbesproken, zo vermeldt Rovers ook een tweede recorder, die informatie is ook op internet vindbaar.
  Een kleinigheidje tot slot, wat met deze zaak te maken heeft: het artikel van Carmiggelt in de Juinensche Courant waarin hij zich voor Büch uitgeeft, kwam niet geheel uit de pen van Carmiggelt, zoals Eva Rovers schrijft (p 272, Boud), Renate Rubinstein heeft er aan meegeschreven. Bewijsmateriaal op aanvraag leverbaar.

  1. Dank voor de uitvoerige reactie. Is het niet eerder zo dat Büch wel secuur Reve citeerde, maar wellicht alleen de wat gepeperde uitspraken gebruikte voor zijn artikel in Het Parool? Ik vind het moeilijk in te schatten of hem dat al dan niet een uitstekende journalist maakte. Gaan alle journalisten niet zo te werk?

 2. Zeg, Nick, doe jezelf een plezier en sla dat aardige boekje van Hans Hafkamp er eens op na, je weet wel: Doch Gedenk Steeds Uwe Majesteit uit 2003.
  Daar staan m.b.t. het intervie(u)w zaken in aan de hand waarvan je nóg meer verwarring kunt zaaien.
  Scheelt mij weer zo’n irritant en vermoeiend stukje op mijn website, da’s ook wat waard.
  Uiteindelijk komen alle antwoorden vanzelluf, maar dat had ik je al eens eerder toevertrouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.