Erratumvelletjes

Zes jaar geleden begon ik structureel erratumvelletjes te hamsteren. Dit besluit was ingegeven door alarmerende berichten over het foutloze boek. Maar nu de blanco envelop nog slechts negen specimina bevat, moet ik concluderen dat de verzameling nooit echt van de grond is gekomen.

Gelukkig heb ik ruimdenkende werkgevers. Die lieten me afgelopen week een halve dag voor- en achterin willekeurig van de plank gepakte boeken kijken of er een erratum aanwezig was. Losse velletjes, ingeplakte strookjes of onder de inhoudsopgave gedrukte verbeteringen.

Van deze digitale verzameling is nu een verkooplijst gemaakt. Niet de omslagen en banden van de fouten bevattende boeken zijn afgebeeld, maar de erratumvelletjes. Er zit slapstick tussen, en hier en daar een onbedoelde dichtregel.

3 gedachten over “Erratumvelletjes

 1. Beste Nick,

  Mooi dat jij je nogal eens verdiept in randverschijnselen van het boek en de literatuur. Als je er ooit over denkt een selectie van jouw teksten in boekvorm uit te brengen (en je dat niet in eigen beheer wil doen), weet dan dat uitgeverij Fragment graag bereid is.

  Hartelijke groet,

  Frank van den Ingh

 2. Dag Nick,

  Aardig stuk over de errata. Niets is zo mooi als nutteloze kennis, zoals ik de Meester graag nazeg. In een van de artikelen die je gisteren nogmaals onder de aandacht bracht (waarom opeens vijf oudere publicaties van TZUM tegelijk?) behandel je het leuke boekje van Marius Zeven. Daarin haal je wat slordigheidjes naar boven, die een scherpere eindredacteur er nog uit had kunnen halen. Maar gek genoeg vermeld je niet de wat grotere errata en addenda die op het bijgevoegde losse velletje staan vermeld. Ik moest daar meteen aan denken, omdat dit me bij het lezen destijds al trof: het komt eigenlijk zelden meer voor, behalve waarschijnlijk vooral in wetenschappelijke publicaties. Of boeken die uitgegeven worden in eigen beheer, waarbij correcties in een laat stadium onbetaalbaar zijn gezien de oplage. Vooral het stukje van Wiener moest het bij Marius ontgelden. Overigens had jouw stukje over Koos Schuur ook nog een extra correctie kunnen gebruiken, zie “Hij moet hij de kost verdienen als timmerman om voor zijn kinderen zorgen, hij belandt in een isolement, in een crisis, in een writer’s block.”

  Sorry, ik ben zelf erg slordig in mijn teksten, het gebeurt jou eigenlijk nooit, daarom viel het me waarschijnlijk juist op.

  Iets anders. Ik las van de week het verhaal ‘Man in de verte’ van Otto de Kat. Nu dacht ik dat de verkeerd gebruikte werkwoordsvorm zich bedenken voor gewoon bedenken iets van ongeveer de laatste tien jaar is. Maar in de versie van dit verhaal zoals opnieuw gepubliceerd in De eeuw van Dudok staat het drie keer. En dat is een verhaal uit 1989. Bijzonder voor een schrijver die zelf uitgever is. Ik ben niet zo’n goede corrector, maar voor dit soort fouten ben ik allergisch. In mijn laatste jaren als adviseur op een afdeling Communicatie heb ik hier regelmatig maar vergeefs tegen gestreden. Het mooiste ‘modernisme’ wil ik je niet onthouden. Ik heb een vergadering onderbroken om de spreker op de zojuist uitgesproken zinsnede te wijzen: “Jongens, het wordt wat verwarrend, ik denk dat het goed is dat we binnenkort even gaan zitten om duidelijk te krijgen waar we nu precies staan.” Ik geloof niet dat iemand begreep waar ik het over had.

  met vriendelijke groet Jan Tiggelaar

  1. Dank voor je inhoudelijke reactie, Jan. Ik ben ook allergisch voor fouten, maar tegelijk zie ik de charme van het erratumvel.

   Dat befaamde erratum dat bij de bibliografie van A.L. Snijders hoort te zitten, heb ik nooit aangetroffen en nadien ook niet mogen ontvangen. Ik kocht mijn (luxe-)exemplaar op de dag van verschijnen; misschien was het velletje nog niet gedrukt?

   Ook dank voor de correctie in het stuk over Elburg en Schuur. Ik heb het onzichtbaar verbeterd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.