Negen boekentips voor 2017

Welke boeken zullen dit jaar indruk maken? Naar welke nieuwe uitgaven wordt reikhalzend uitgekeken? Negen tips van Artistiek Bureau.

Anders Rydell, The Book Thieves (Penguin Random House)

Het tweede boek van dit Zweedse talent was een hit op de Buchmesse. Over de boekverbrandingen van de Nazi’s is veel geschreven. Boktjuvarna is een zoektocht naar de boeken die onder Hitlers bewind uit boekhandels en bibliotheken werden geroofd om een ideologisch bouwwerk op te richten. Met het beëindigen van de oorlog stortte het bouwwerk in: de gestolen boeken belandden overal en nergens. Anders Rydell kreeg zo’n beladen exemplaar in zijn bezit en stelde zich ten doel de rechtmatige eigenaar te vinden.

Bettina Baltschev, Hel en paradijs (Querido)

Omdat Hitler hen de mond wilde snoeren, vluchtten veel Duitse schrijvers naar Amsterdam, waar uitgeverijen als Querido, Allert de Lange en De Arbeiderspers hun teksten wel konden drukken en verspreiden. Van deze emigrantenliteratuur (Exilliteratur) bestaan diverse bibliografieën, maar tot dusver hanteerde niemand de Geert-Mak-methode. Met wandelroute door Amsterdam, langs de cafés en boekhandels die de ballingen bezochten.

C.J. Aarts en M.C. van Etten, Van onzen correspondent (Polis)

Het ijzersterke bloemleesduo Kees Aarts en Marijke van Etten verraste in 2015 met een lijvige kroniek van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Nu komen ze met de niet eerder gebundelde krantenstukken die Willem Elsschot tussen 1918 en 1922 voor NRC schreef. Een onmisbaar supplement bij de Elsschot-biografie van Vic van de Reijt.

Mark van Wageningen, Novo Typo Color Book (De Buitenkant)

Ook de website Artistiek Bureau gebruikt zwarte tekst tegen een witte achtergrond. Met af en toe een woord vet of een boektitel cursief. Conform de regels. Hoe saai is dat? Van Wageningen komt met meerkleurenlettertypen, waarmee op scherm en op papier eindeloos gevarieerd kan worden. Waarom heeft niemand dat eerder bedacht? De oervader van de fontfamilie Novo (Alla, Bila, Cela, Dada) verwacht een revolutie in denken over kleur en typografie. Al moet die een eeuw duren.

Willem Otterspeer, Een ontgifting (De Bezige Bij)

Debuutroman van de Hermans-biograaf. Over een Nederlandse schrijver in Brussel wiens dagen geteld zijn. Op Otterspeers tweedelige biografie was veel aan te merken. Misschien is zijn vlucht in fictie wel een succes.

Dubbelnummer De Parelduiker over Gerrit Komrij (Bas Lubberhuizen)

Themanummers zijn bewaarnummers. Na Bzzletin in 1980, Maatstaf in 1984 en Tzum in 2010 is nu De Parelduiker aan de beurt om een dikke tijdschriftaflevering te vullen met artikelen over leven en werken van Gerrit Komrij. Met medewerking van Komrij-biograaf Arie Pos.

Jeroen Brouwers, De laatste deur (Atlas Contact)

Brouwers heeft zijn zelfmoordbijbel herzien en flink uitgebreid, want schrijvers blijven suïcidaal. Het hoofdstuk over Joost Zwagerman, onlangs voorgepubliceerd in Vrij Nederland, maakte al diepe indruk. Ben benieuwd of Brouwers in het hoofdstuk over Nanne Tepper ook verwijst naar zekere passages in diens (gepubliceerde) brieven.

Mavis Gallant, The Journals of Mavis Gallant: 1952-1968 (Bloomsbury)

Sinds de indrukwekkende voorpublicatie van dit egodocument, way back in 2012, wordt er naar het eerste dagboekdeel verlangd. Geduld is er om op de proef gesteld te worden. Jaren verstreken. Op 3 november 2016 gebeurde er niets. Een zeer betrouwbare bron liet weten dat uitstel beslist geen afstel is. Dít jaar verschijnt het journaal van Gallant in druk. Intussen is de uitgever op zijn website gestopt met het telkens aanpassen van de publicatiedatum. Er staat nu ‘Not Yet Published’.

Stefan Zweig, De onzichtbare verzameling (AFdH)

Twee lievelingsverhalen van de illustrator Kurt Löb: Zweigs ‘De onzichtbare verzameling’ en ‘Boekmendel’. Samen in één bandje. Beide gaan over de handel in boeken. Weinig rooskleurig. Ongetwijfeld mooi uitgegeven.

3 gedachten over “Negen boekentips voor 2017

  1. Willem Otterspeer publiceerde al in 1985 bij uitgeverij Agathon de roman Zo’n vreemde drang van binnen. Een ontgifting is dus niet zijn romandebuut.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.