Helmgras

Camille Oostwegel is hotelier, restaurateur, weldoener en liefhebber van het werk van Jan Hanlo. Met zijn steun kon de Stichting Dichter in Beeld aan het begin van deze zomer in Zuid-Limburg een Jan Hanlo Poëziepad verwezenlijken. De route loopt van Château St. Gerlach naar de Geul en van daaruit terug naar Geerlingshof, waar Hanlo jaren in het nu verdwenen poortwachtershuisje woonde, en vervolgens naar Hanlo’s laatste rustplaats.

Oostwegel koos zelf het gedicht uit voor het eerste zuiltje, dat in de tuin van zijn Château St. Gerlach staat. Het werd ‘sentimental journey’.

De hotelier groeide op in Houthem-Sint Gerlach, dat enkele kilometers ten westen van Geerlingshof ligt. Wanneer Oostwegel vroeger met zijn broers in de bossen ging wandelen, kwam hij Hanlo en zijn hondje regelmatig tegen. Hanlo ‘leek een beetje op Vincent van Gogh’, vertelde hij aan L1.

In het eindexamenjaar aan het Stedelijk Lyceum te Maastricht zette Camille Oostwegel een paar boeken van zijn beroemde buurtgenoot op de lijst. Zijn leraar Nederlands was de latere lesmethodemiljonair Fernand Lodewick, met wie Hanlo had gecorrespondeerd. Als redacteur van het schoolblad Helmgras wilde Oostwegel Hanlo graag een-op-een spreken. Op een zondagmiddag, in de winter van 1968, zocht hij hem op in diens poorthuisje. Waar kimono’s aan de muur hingen en Hanlo’s motor midden in de kamer stond, pal naast het bed. Oostwegel herinnert het zich als een ‘bijzondere belevenis’.

Meer dan een herinnering is er vooralsnog niet, want het bewuste nummer van Helmgras is al jaren zoek. Zowel de bezorgers van Hanlo’s Brieven (1989) als Hanlo’s biograaf wisten er nooit de hand op te leggen. Gert Boonekamp, groot poëziekenner en postillon d’amour van Dichter in Beeld, keerde het hele schoolarchief binnenste buiten: niets. Hij kreeg nog levende redacteuren van Helmgras aan de telefoon: helaas.

De interviews met Hanlo voor de schoolkranten De Springplank (van het Jeanne d’Arclyceum te Maastricht) en De Klaroen (van HBS Saint Louis te Oudenbosch) kregen een tweede leven, omdat ze werden opgenomen in In een gewoon rijtuig (1966). Het vraaggesprek tussen Oostwegel en Hanlo heeft helaas nooit een groter publiek gekregen.

Laat ons alles wat wij haast vergaten op gaan zoeken. Te beginnen bij die ene aflevering van Helmgras.

3 gedachten over “Helmgras

  1. Helmgras is ook de schoolkrant waarin mijn vriend en grote literaire inspirator Peter M. Heringa debuteerde: wat ik uit zijn archief bezat heb ik al overgedragen aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Maar hier is nog en en ander. Ik zal eens op mijn oude dag proberen om dat uit te zoeken.

  2. Bij enkele archieven en bibliotheken In Limburg heb ik informatie ingewonnen, maar het nummer van Helmgras waarin Camille Oostwegel Jan Hanlo interviewde is helaas niet boven water gekomen. De enige mogelijkheid zou nog kunnen zijn het Letterkundig Museum waar het archief van Hanlo, althans een deel, naar toe ging. Daar ga ik nog eens zoeken.
    Hans Krol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.