Zure opmerkingen

Aan zijn feuilleton ‘Gatenkaas met billenkoek’ – voorheen getiteld ‘Hoepeltjes springen bij groeizaam weer’, nu omgedoopt tot ‘De hoedjes van Rimbaud’ – heeft antiquaar en Büch-intimus Eric Schneyderberg een nieuwe aflevering (mirror) toegevoegd.

Ik wil een mysterie!
Waar is dat mysterie?
Het motief van de biograaf, dat is een mysterie!

In ‘Boudewijn Büch, Gerard Reve en een vreemd artikel’ uit hij kritiek op een stuk dat Eva Rovers in 2015 voor het Tijdschrift voor Biografie schreef. Schneyderberg verwijt haar een mysterie omtrent het beruchte Parool-interview van Büch met Reve te scheppen door niet van het haar ter beschikking gestelde materiaal gebruik te maken. Ook zou zij in haar artikel niet de werkelijke reden van de breuk tussen Büch en Reve hebben weergegeven.

Tegenover de ‘zure opmerkingen’ van een oude vriend staat het nieuws dat Eva Rovers’ dikke boek officieel is aangekondigd. De door Schneyderberg gevreesde biografie zal Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch heten. Uitgeverij Prometheus brengt de eerste druk gebonden op de markt.

11 gedachten over “Zure opmerkingen

 1. Beste Nick,
  Alweer zo’n drukte op mijn website, hoe doe je dat toch?
  Ik merk uit alles dat de verwarring steeds groter wordt, dus tot zover is de missie van de Actiegroep geslaagd.
  Koop jij in november een gebonden exemplaar van de eerste druk, ik geef de voorkeur aan de herziene herdruk.
  Een paperback uiteraard, maar wel echt genaaid.

 2. Een interessant experiment: in het kader van de tentoonstelling MuseumMakers in het Allard Pierson Museum mogen bezoekers zich nu (tot en met 21 augustus) uitspreken: moet het verzegelde pakje met De Reve Tapes – ‘in het belang der wetenschap’ – wel of niet geopend worden? Conservator Bijzondere Collecties Klaas van der Hoek schreef er een blog over.

 3. Een interessant en zinvol experiment, dat zal niemand ontkennen, het feit dat de door derden ingefluisterde informatie op meerdere punten niet correct en/of suggestief is doet daar in principe niets aan af.
  Wordt vervolgd, hoe dan ook.
  PS: Niet verder vertellen, Nick, maar in die doos zitten helemaal geen cassettebandjes. Bronnen checken is ook een vak.

 4. Beste Nick, terwijl er via de “moderne media” hier en daar flink geprutteld wordt, blijft het bij jou een beetje stil en da’s jammer, omdat jij over het algemeen nog wel eens weet waar je het over hebt.
  Kun je niet ergens op je blog een audio-hoekje inbouwen? Dan zorg ik er voor dat jouw lezers wat van die Reve bandjes te horen krijgen; is die stilte zowel letterlijk als figuurlijk mooi doorbroken.
  Ik zie je nieuwe blog al voor me: ARTISTIEK BUREAU PRESENTEERT….. DE REVE TAPES! Sjiek en toch een beetje mysterieus, vind je niet?
  Ach, ze weten het heus wel, daar in Amsterdam: die opnames – in de vorm zoals door de biograaf in het aangehaalde artikel zo vakkundig omschreven en in het bewuste blog nog eens aangedikt – zitten NIET in die mooie blauwe doos, een en ander ligt veilig hier bij mij in Friesland.
  De gesprekken zijn overigens erg vermakelijk, bijna net zo vermakelijk als deze hele situatie.
  Laat maar weten, het lijkt me wel wat.

  1. No can do, Eric. Los van de rechtenkwestie, waaraan ik mijn vingers niet wil branden, is mijn blog niet zo geavanceerd dat ik audiofragmenten kan plaatsen. Ik wil me verder ook niet mengen in jouw discussie – of is het een vertelgesprek van jouw kant? – met Eva Rovers. Je eerste afleveringen waren veelbelovend, maar allengs doemden de mysteries en insinuaties op. Veel A‘s, weinig B’s – en dat bij Boudewijn Büch! Je beheerst de kunst van het feuilleton-schrijven, dat moet gezegd, want ik blijf nieuwsgierig naar de volgende aflevering. Kom dan wel met harde feiten.

   1. De kunst van de IRONIE, wie verstaat dat nog?
    Maar veel dank voor je hulp, best Nick, eindelijk iemand die in het “openbaar” vraagt om Harde Feiten.
    Ze komen er aan, dat is een belofte.
    Maar eerst moet via de “moderne media” even mijn podium worden opgetuigd, dat gaat tegenwoordig allemaal vanzelf, ik hoef daar niets voor te doen, jij loopt voorop.
    Geen kwaaie gevoelens jegens jou, hoor, maar ik heb het idee dat je aan een spelletje hebt willen meedoen dat je niet aankon.
    Nogmaals dank, mede namens de biograaf (en Boudewijn natuurlijk).

   2. Keurig antwoord, beste Nick, dat gun ik je (dit keer zonder ironie).
    Als je nu ook nog ophoudt met alles wat ik doe en schrijf binnen het uur door te toeteren, dan kan er misschien nog iets rechtgezet worden, maar van mij mag natuurlijk alles.
    Dus doe wat je wilt en nogmaals: geen kwaaie gevoelens jegens jou.

 5. “Uitgeverij Prometheus brengt de eerste druk gebonden op de markt” – nu is er zelfs een hele serie luxe en superluxe editie van verschenen van 50 exemplaren, volgens aankondiging 40 in halfleer gebonden, en tien in halfperkament en met zijden platten (maar dat is toch weer niet helemaal zo gelopen). Voor het binden was Philipp Janssen van boekbinderij Phoenix verantwoordelijk, dus dat levert gegarandeerd een fraaie editie op. (Wel kostbaar trouwens…) Al exemplaren in de ramsj en/of handel gezien? Dan houd ik me aanbevolen!

  1. De binder zette de (volledige?) luxe oplage op de foto voor zijn Facebook-pagina. Te zien zijn: één heelperkamenten exemplaar in cassette voor de auteur, zes in (half?)leder, veertien in halfperkament en tweeëntwintig in linnen.

   1. Ai, dan wreekt zich weer eens dat ik geen facebook account heb en daarmee van van alles wordt buitengesloten… (Dus er zijn ‘slechts’ 37 luxe exemplaren.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.