Vloeistofduplicator

Twee jaar geleden kwam René Franken van antiquariaat annex uitgeverij Demian met het idee om het debuut van Remco Campert, waarvan tot dan toe exact één exemplaar bekend was, opnieuw uit te geven. Deze herdruk van Ten Lessons with Timothy is vorige week verschenen. Gisteren vertelde de uitgever erover op Radio 1 (vanaf 02:45:48).

Om de uitgave volgens hetzelfde procédé te vervaardigen zijn kosten noch moeite gespaard. Dezelfde vloeistofduplicator waarmee Rudy Kousbroek in december 1950 heimelijk 25 exemplaren stencilde werd getraceerd, opgepoetst en aangezwengeld door een stencilkundige in Almelo. Het speciale stencilpapier werd in Parijs aangeschaft. De omslagmappen uit Kopenhagen werden in Antwerpen gezeefdrukt. De dichter in Amsterdam was graag bereid het nieuwe vijfentwintigtal te nummeren en signeren.

Toegevoegd aan elke map met de spiksplinternieuwe Ten Lessons with Timothy is het verslag van mijn zoektocht naar overgeleverde exemplaren van de gruwelijk zeldzame dichtbundel.

In de winter van 1950-1951 probeerde Remco Campert zijn allereerste uitgave op boulevards en in cafés te verkopen aan Nederlandse toeristen. Dat lukte zelden.

Vanochtend liet de uitgever me weten dat er van de eenmalige herdruk nog slechts één exemplaar beschikbaar is voor de verkoop.

4 gedachten over “Vloeistofduplicator

  1. Geweldig dat er nog mensen zijn die zoveel prachtige moeite doen voor de totstandkoming van een kunstwerk, precies zo als het moet zijn.

  2. Fantastische actie. Ben benieuwd – maar zal het niet meer meemaken – hoe de stand van de techniek over 65 jaar zal zijn en of dan nog te traceren valt hoe dit werk is ontstaan en vervaardigd. Overigens is de fascinerende speurtocht van Nick ook voor minder gelukkigen nog altijd te lezen in het Campert-dubbelnummer van De Parelduiker.

    1. Waarbij aangetekend moet worden dat er sinds het artikel in De Parelduiker nog twee exemplaren van Ten Lessons zijn opgedoken. De speurtocht ging nog even door, het verslag werd langer.

  3. Men zegt … ‘ Geluk is voor aardige Mensen ‘. Ik ben gisteren de gelukkige eigenaar geworden van dat laatste exemplaar.
    Nummer 2 uiteraard want de traditie qua nummering werd in ere gehouden.
    PS ‘Aardige Mensen’ wel in de zin van ‘Rare Mensen. Et Alors ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.