De kunst is mijn slagveld

Het eerste wat Nanne Tepper aan het begin van elke dag deed was: brieven schrijven, ‘om polsen en kwabben los te maken’.

Hij voerde intensieve correspondenties met vrienden, redacteurs, bewonderaars en collega-schrijvers over uiteenlopende onderwerpen als zijn literaire helden Nabokov en Salinger, de liefde voor zijn katten, pornofilms, de betekenis van vriendschap, zijn jeugd in de Veenkoloniën, de lekkerste spaghetti bolognese, zijn Muze, de gitaarsolo’s van Frank Zappa, Generatie Nix, de schoonheid van het Groninger land en de ideale opstelling van het Nederlands elftal.

Al doen de mores in Luiletterland hem walgen van woede, de passages over Librisdiners en ontmoetingen met literatoren staan vol Humor Om Te Lachen. Zelfs wanneer hij gesloopt wordt door ziekte, slapeloosheid en depressies blijft Nanne Tepper schrijven. Tot hij echt niet meer kan.

Toen Nanne Tepper op 10-11-12 een einde maakte aan zijn leven werd duidelijk hoe indrukwekkend zijn status als schrijver was. Alle dag- en weekbladen wijdden beschouwingen aan zijn leven en werk, en de roep om een biografie klonk unaniem. Toen kwam ook aan het licht dat hij naast auteur van een bescheiden oeuvre ook schrijver was van duizenden brieven.

Nick ter Wal maakte een persoonlijke selectie uit Teppers brieven uit de jaren 1993-2004. Deze veelstemmige uitgave laat een schrijver in zijn productiefste periode zien en legt tegelijk de ontstaansgeschiedenis van zijn romans bloot.

Nanne Tepper, De kunst is mijn slagveld (ca. 800 p.) verschijnt in januari 2016 bij Atlas Contact.

(ingezonden mededeling)

5 gedachten over “De kunst is mijn slagveld

    1. Intussen heb ik jouw brief en de antwoordbrief van Nanne Tepper in zijn archief gevonden en gelezen. Ben bang dat zijn brief aan jou het boek niet zal halen. Schrijven is schrappen, enzo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.