Kijkkast

Omstreeks 1975 fotografeerde Peter Mokveld voor Panorama C. Buddingh’ in zijn werkkamer. De dichter zit onderuitgezakt in zijn rookstoel voor een wand boeken. Zijn pak is onberispelijk, zijn das gebreid. In zijn metalen brilmontuur weerkaatst het flitslicht. Buddingh’ glimlacht een beetje, of heeft net geglimlacht.

De boekenwand bevat alleen maar Engelse letterkunde. Twee planken Shakespeare, verzamelde werken en biografieën van W.H. Auden, T.S. Eliot, D.H. Lawrence, Dylan Thomas, de bekendste romans van John Cowper Powys, James Joyce, J.B. Priestley, Oscar Wilde. Enkele pockets, maar het leeuwendeel van de exemplaren is degelijk gebonden. Niets om je voor te schamen.

Nu Spaarnestad Archief het negatief van de foto heeft gedigitaliseerd, is het mogelijk om met je muis langs de boeken van Buddingh’ te gaan. Met zoomen en slepen is bijna elke rugtitel goed te lezen. Een reconstructie van deze boekenplanken is mogelijk.

Aan de rand van de foto, op de bovenste plank, staan tien kastjes van Buddingh’. Tien kunstwerken, driedimensionale collages. Vanaf 1971 maakte Buddingh’ van sigarenkistjes, verf, speelgoedfiguurtjes en gevonden voorwerpen surrealistische kijkdozen. Er staan er nog eens twee op de vloer.

Met het boek Kastjes kijken. Beeldend werk van C. Buddingh’ (2012) in de hand is een kijkkastje te identificeren: ‘Vor dem Gesetz’ uit 1974. De titel ontleende Buddingh’ aan de ‘Türhüterparabel’ uit Der Prozess van Franz Kafka. Dat is een heel duur opschrift voor een plastic spin, een porseleinen kinderkopje en twee onderbenen (ondersteboven) in een groen geschilderd sigarenkistje.

Dit stukje verscheen in Prado, jrg. 31, afl. 90 (april 2015).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.