Jongenskamer

Wanneer er een vervolg komt op de succesvolle Literaire wandeling Groningen, en die letterkundige voettocht speelt zich af in Haarlem, dan moet er beslist halt gehouden worden bij het vrijstaand huis op Churchilllaan 54. Josephus Nicolaas Meijsing (1920-2004), gemeentesecretaris van Haarlem, was er de heer des huizes. Alida Elvira Johanna Schouten (1919-2010) was zijn vrouw. Dochter Doeschka en zoon Geerten groeiden hier op.

De ‘klassieke hoekvilla met vrijstaande garage en beschutte tuin op het westen’ uit 1926 staat al even te koop. De vraagprijs is intussen gezakt van 745.000 euro naar 599.500 euro.

Huize Meijsing ‘is gedateerd maar heeft nog vele originele details’, aldus Funda. Ofwel: er heeft een stolp overheen gestaan. Dat is voor literair-historici een groot geluk.

Op de tweede verdieping van de villa, rechts aan de straatkant, was de kamer van Geerten Meijsing. Dit was ook de plek waar hij met Kees Snel, alias Joyce & Co., het debuut Erwin 5 oktober 1972 (1975) schreef. Hier hielden zij hun ‘werkklasjes’ en maakten ze vertalingen van het werk van Baudelaire, Burroughs en Rolfe.

Twee weken geleden plaatste Geerten Meijsing op Twitter een paar kiekjes (hier, hier) van zijn jongenskamer. Het zijn zwart-witfoto’s van ‘la chambre verte’, zo geheten vanwege de groene wasbak, de groene boekenplanken en de groene schrootjes tegen de muur. De kleurenfoto van de makelaar laat nu zien dat er in veertig jaar tijd weinig is veranderd. Zelfs de oude handboeken van Joyce & Co. staan er nog. Alleen de groene verf heeft niet meer de hoogglans van vroeger.

Dankzij vier panoramafoto’s is de sfeer in Huize Meijsing goed te proeven. Portretten van vader en moeder Meijsing, de oude Singer van ma, twee allerlaatste flessen.

Elke verandering is een verslechtering, zelfs een verbetering. Een renovatie van Churchilllaan 54 zal een flard literaire geschiedenis uitwissen. Maar daarvoor zal het huis eerst verkocht moeten worden.

3 gedachten over “Jongenskamer

  1. Ha Nick, mooie aanvulling. Overigens bestaat er van Willem Vogel een goede literaire wandelgids van Haarlem, onder die naam,uitgegeven door Schuyt en Co. in 1995, verbeterd herdrukt een jaar later. En daarin worden broer en zus Meijsing vele malen genoemd, alsook hun huis in de Curchilllaan. Vogel meldt ook dat er nog een schrijvende broer was, Joep (1946), ‘die een paar aardige detectives schreef’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.