Wij kraaien koning

‘Ali Baba had veertig rovers en L.H. Wiener heeft blijkbaar veertig vrienden.’ Zo begon een licht bommelende L.H. Wiener afgelopen zondag zijn dankwoord, nadat hem een schitterend vriendenboek was uitgereikt. De schrijver zei ontroerd te zijn en zich vereerd te voelen. In het met talloze foto’s en vignetten geïllustreerde LHW70. Een liber voor een libertijn (2015) worden veertig vriendschappen beschreven, intelligent en beknopt, ludiek en omfloerst.

Wieners ‘huidige vriendin voor het leven’ Annalisa Hemmes vult in haar eentje het volgende hoofdstuk in het vriendenboek: zij beschrijft een fietstocht (13,5 km) door Haarlem en omstreken, langs plekken die in Wieners leven en werk een rol spelen. Volgen nog ‘een biografisch mozaïek’ van Flip Hammann, dertien Tzum-columns van Wiener, de bij elkaar geharkte mededelingen van het L.H. Wienergenootschap plus een primaire en secundaire bibliografie van de hand van Rob Huizinga.

Voor de liefhebbende verzamelaar heeft vormgever Theo Rabou op de binnenzijde van het stofomslag van LHW70 de reguliere en bibliofiele uitgaven van L.H. Wiener afgebeeld. Alles op schaal en in kleur. Ik hoorde al dat een paar bibliofielen sinds zondag koortsachtig speuren naar Rare vogels (2012), Wapenbroeders (2013) en Tante Loes (2014). Die boekjes gaf Rabou in eigen beheer uit in oplagen van 9, 7 en 12 genummerde exemplaren.

Deze aantallen haal ik uit de respectieve colofons en niet uit de in LHW70 opgenomen bibliografie. Die ontbeert enkele basale onderdelen, zoals het aantal pagina’s, de bindwijze en (indien bekend) de oplage van een boek. Misschien is het beroepsdeformatie, maar ik wil in een titellijst graag onderscheid kunnen maken tussen een paperback van uitgeverij G.A. van Oorschot en een bibliofiele uitgave van De Carbolineum Pers. Je hebt een blauwe baard of niet.

Evengoed verdient de bibliograaf lof voor het opsporen van die ene jaargang van Janus. Orgaan van de C.L.V. 1e Christelijk Lyceum te Haarlem. In 1963 en 1964 stuurde Lodewijk Wiener elf gedichten in voor de schoolkrant. Vier van deze poëtische taalpuzzels zijn in LHW70 in facsimile afgedrukt. Dit is ‘Wij kraaien koning’:

in ons ijverig konijnendomein
kraaien wij kraaien koning
enen
het bloeddoorlopendroodblozen
kleurt fleurig konijnenkonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.