Een bibliofiele daad

Vandaag, de geboortedag van beide brievenschrijvers, komt de op een briefkaart na volledige correspondentie tussen Boudewijn Büch en Gerard Reve onder de hamer. In maart 2003 kwam deze briefwisseling voor het eerst in de verkoop: antiquariaat AioloZ beschreef de literaire post in zijn catalogus 61 voor de jaarlijkse antiquarenbeurs in de RAI, waar de brieven wel te zien waren maar al niet meer te koop (‘everything offered here is still available!!! (except the Büch-Reve correspondence)’).

De brieven zijn geschreven in de periode 1981-1984. De allereerste brief heeft mijn bijzondere belangstelling: Büch schrijf op 2 november 1981 zijn eerste epistel aan ‘Hooggeschatte Meester, Beste Markies’. De brief behelst een verzoek aan Reve om gedichten af te staan voor de private press Sub Signo Libelli van Büchs goede vriend Ger Kleis:

Oh! De komende weken wacht ik aan mijn brievenbus … verlang naar dat pakketje … jaag in huurrijtuigen naar de drukker … Maar nee … Uw dichterschap & anders zwijgt.

Reve stuurde een schitterende brief terug, maar geen pakketje verzen. Zijn dichterschap zweeg.

Dat Büch nog een tweede poging zou wagen om Reve in het illustere fonds van Kleis te krijgen, blijkt niet alleen uit de correspondentie. Behalve een uitwisseling van brieven vond er tussen Büch en Reve ook een uitwisseling van boeken plaats.

Op 16 november 1981 stuurt Büch, van wie op dat moment drie poëzie-uitgaven bij Kleis zijn verschenen, Reve ter overreding een fraai specimen van Sub Signo Libelli toe. Het is Auch ich in Arkadien, een Goethesk gedicht als vouwblad in omslag, gedrukt op de Sub Signo Libellipers in oktober 1980 ter gelegenheid van een margedrukkersfestival in Utrecht. Reve krijgt (geluks)nummer 7 van de 60 exemplaren.

Onder het colofon, helemaal in de stijl van de eerste brieven van Büch, schrijven drukker en dichter aansporende opdrachten: ‘Aan de voeten des Markies’/ dit eenvoudig geschenk/ van een nederige werkmansjongen/ Ger Kleis’ en ‘Om u te verlokken/ tot een bibliofiele daad,/ uw leerling/ Boudew*’.

8 gedachten over “Een bibliofiele daad

 1. Schatprijs: € 15-20.000… 🙂 Startbod: € 5.000 en na drie biedingen verkocht voor € 6.000 (exclusief veilingkosten). [Verder niet zo goed geregelde internetveiling: internetbiedingen kwamen niet door.]

  1. Ik hoorde tijdens de veiling toch echt 6500 euro voor de briefwisseling. Nu zie ik op Invaluable dat ook andere kavels een iets lagere opbrengst hebben dan tijdens de live veiling werd genoemd.

   1. Volgens mij hoorde ik tijdens de internetveiling toch echt € 6.000 afslaan. In ieder geval moet ADAM-veilingen bij invaluable negatief gewaardeerd worden; al mijn internetbiedingen kwamen niet (‘tijdig’) door, of er werd afgeslagen nadat mijn bieding al was doorgegeven.
    Maar goed: Bubb Kuyper had de laatste keer ook ernstige problemen (die die avond ook niet meer hersteld werden); ouwerwets schriftelijk bieden lijkt dus eigenlijk toch nog het veiligste…

  1. Is deze omschrijving (in 2003 gebruikt door AioloZ, nu door Adams Auctions) dan niet correct?

   De brieven van Reve aan Boudewijn Büch werden in 1994 door De Slegte op de markt gebracht en verbleven sindsdien in particulier bezit. De brieven van Büch werden door Joop Schafthuizen mogelijk in 1985 voor het eerst aangeboden en in 1989 – via een tussenpersoon – aan dezelfde verzamelaar verkocht. In 2003 kwam Antiquariaat AioloZ via Barend & Van Dorp naar buiten met het nieuws dat deze brieven voor het eerst tezamen te koop zouden zijn.

 2. Corrie Kornman heeft gelijk: zij was het die de correspondentie van Boudewijn Büch van mij overnam voor de waarde van een prettige uitgave van kunstschilder Constant, die de toenmalige levensgezel van Gerard Reve op zijn uitdrukkelijke verzoek met mij gerolen had. Overigens is Piet van Winden een aardig man en een kundige beschrijver, dat terzijde maar niet onbelangrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.