Die vrouw

Dankzij de ogenschijnlijk goed gedocumenteerde biografie van Willem Otterspeer kent het liefdesleven van W.F. Hermans amper geheimen. In de veertiger jaren was Hermans een rokkenjager, een hitsige adolescent die veel meisjes versleet en er nog veel meer begeerde. Hun namen zijn in De mislukkingskunstenaar (2013) geboekstaafd. Aan Hannie Blind liet Wim voor het eerst zijn piemel zien. Met Jenny de Groot had hij de allereerste keer geslachtsgemeenschap, in de duinen bij Brielle.

Getrouwd was geen excuus, voor Hermans. Hij deed het halverwege de jaren ’40 met Juusje Hartman, Albertien de Wolf, Genia Timmer – alle voor de wet gehuwd. Via het echtpaar Genia en Charles B. Timmer maakte Hermans kennis met de acteur Johan Schmitz en diens echtgenote Reny. Zij waren buren in de Botticellistraat in Amsterdam. Reny Schmitz-Knufman was Hermans’ nieuwste verovering.

In de Hermans-biografie komt Reny tweemaal voorbij, maar Otterspeer laat niet veel meer over haar los dan ‘dat Hermans ook een verhouding had met die vrouw’.

Uit het net opgedoken opdrachtexemplaar van Hermans’ debuutbundel Kussen door een rag van woorden blijkt dat Reny belangrijker voor de schrijver is geweest dan de Hermansianen, Otterspeer voorop, tot dusver hebben aangenomen. In december 1944 schonk Hermans haar een van zijn laatste exemplaren van zijn bundel, met een vleiend-verontschuldigende opdracht: ‘Voor Reny, in de hoop dat zij mij vergeven wil dat ik haar/ zoo welluidende naam op de leege plekken die de vrouwelijke hoofdpersoon/ in het dagboek van Karel R. moesten voorstellen, heb ingevuld’.

Het is mogelijk dat ‘die vrouw’ model stond voor het personage Madelon in de als dagboek gebrachte novelle In de mist van het schimmenrijk, waarnaar Hermans in de opdracht verwijst. Maar Otterspeer hult zich in een wolk van niet weten. De zeven brieven die het echtpaar Schmitz aan Hermans schreef (aanwezig in het Hermans-archief in het Letterkundig Museum) worden in De mislukkingskunstenaar ook niet genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.