Puntkomma

Toen ik al niet meer doorging voor ambitieus student Nederlands, in het jaar 2006, en mijn liefde voor literatuur plaatsmaakte voor een begeerte naar boeken, ontdekte ik dat er drie boekentijdschriften bestonden.

De Boekenwereld was zonder twijfel het belangrijkste blad: serieus, degelijk, bestemd voor boekwetenschappers en gepromoveerde bibliofielen. Boekenpost was veel toegankelijker, een praktisch tijdschrift voor hobbyisten, met een onmisbaar overzicht van boekenmarkten. Puntkomma (ondertitel: ‘iets met boeken…’) was heel iets anders: er stonden geen beschouwingen in, maar persoonlijke stukken, geen artikelen, maar interviews.

Puntkomma was spraakmakend, brutaal en actueel. Interviews werden van begin tot eind opgenomen en direct uitgeschreven. Het interview met Fokas Holthuis, in de tweede aflevering, ving dus niet aan met een introductie, maar met: ‘Wat is je volledige naam? ‘Moet dat?’ Ja. ‘Gatsie. Echt?” De onvaste rubriek De Winkeldochter, een antiquarische centerfold, toonde naakte meisjes van mijn leeftijd, zacht soezend met een open boek. Zes pagina’s telde het niets en niemand verhullende fotoverslag van de boekenbeurs in de RAI. En voor het eerst in een boekentijdschrift werd er geschreven over antiquarische boeken op het internet en handige zoekstrategieën.

Veilinghuis G. Postma was uitgever van het blad. Eenderde van Puntkomma bestond uit advertenties voor Veilinghuis G. Postma.

De herinnering is misleidend. Van Puntkomma verschenen slechts negen nummers in vijf jaar tijd. Antiquaar en oud-medewerker van Puntkomma Michel de Vries doet in zijn in memoriam van oud-hoofdredacteur Martijn Steenbergen een oproep. Het allerbeste van het tijdschrift wil hij bundelen. De inschrijving voor de Puntkomma-afterparty is bij deze geopend.

Dat had Martijn wel mooi gevonden, denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.