Geheime lade

Een sleets schrijfbureau van omstreeks 1920, uitgevoerd in walnoten- en beukenhout, met zes bureauladen voorzien van koperen handgrepen staat sinds gisteren te koop bij het Amsterdamse antiquariaat Hopi Bukinan. De prijs is 9500 euro.

Antiek in een tweedehandsboekhandel? De herkomst blijkt louter literair te zijn.

Het cilinderbureau is van Willem Elsschot geweest, meldt antiquaar Harry van Tienen. Hij kocht het in Antwerpen. De beschrijving van het meubel is kort maar zinnenprikkelend. Het bureau heeft namelijk een zevende, ‘geheime’ lade, waarin zich dertien liefdesbrieven uit de periode 1942-1945 bevinden, alle gericht aan Elsschot en ondertekend door ene ‘A. de T.’ De brieven zijn in lila inkt geschreven, worden bijeengehouden door een oudroze lint en ruiken, bijna zeventig jaar later nog, naar lavendel.

In 2004 onthulde Martine Cuyt in haar boek Willem Elsschot. Man van woorden de identiteit van Elsschots minnares: de dichteres Liane Bruylants. Volgens Bruylants had Elsschot nóg een geheime liefde, maar het spoor van Cuyt liep dood.

De antiquaar meldt desgevraagd dat de dertien onbekende brieven aan Elsschot mogelijk van zijn tweede minnares afkomstig zijn. Veel meer wil hij er niet over kwijt: ‘Meer kan ik u er ook niet over vertellen. Ik ga niks over de inhoud van de brieven zeggen. Dan is de lol er voor de eventuele koper af.’

Elsschot-biograaf Vic van de Reijt is zeer verrast door de ontdekking van het bureau en de brieven. ‘Hopelijk mag ik er binnenkort naar komen kijken. Voor een eventuele mystificatie is dit overigens wel erg goed gedaan.’

UPDATE 18-6-2014 Het leek al te mooi om waar te zijn. Binnen een etmaal, waarin Elsschot-kenners herhaaldelijk met elkaar en met mij e-mailden, was het wantrouwen geboren. Harry van Tienen bekent vandaag op NRC Boeken dat bureau en brieven een grote grap zijn.

5 gedachten over “Geheime lade

  1. Hopelijk heb je een kopietje van die beschrijving gemaakt want het bureau is verkocht en de beschrijving verdwenen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.