Kracht Door Carmiggelt

Jeroen Aarten is lezer, verzamelaar en evangelist. Hij leest boeken, hij koopt boeken en hij verkondigt het woord. Over Simon Carmiggelt. Onder het mysterieuze imprint KDC zagen in september 2013 een Voetnoot en een Voetnoot bij een Voetnoot van Arnon Grunberg het licht bij De Carbolineum Pers, getiteld Simon Carmiggelt en mijn moeder. Nu verschijnt op Aartens initiatief bij dezelfde pers Kwijt in de tram van A.F.Th. van der Heijden, over een pijnlijke ontmoeting met Carmiggelt. Wat bezielt Jeroen Aarten?

Het initiatief is vorig jaar min of meer toevallig ontstaan. Ik wilde graag een tekst van Arnon Grunberg laten drukken in een kleine oplage, maar wilde niet wijd en zijd bekend laten worden dat ik de initiatiefnemer was. Daarom is gekozen voor de naam KDC, oftewel Klein Dozijn Carmiggeltliefhebbers of Kracht Door Carmiggelt, een beetje naar analogie van de namen die sportverenigingen vroeger hadden. Het is geen echte uitgeverij, hoor. Dat staat er, geloof ik, ook niet bij.

Ik doe het puur voor mijn eigen plezier. Als er al een hoger doel is, dan is dat een esthetisch doel: de schoonheid van een met de hand gezet en gedrukt boekje delen met anderen.

Arnon Grunberg ging meteen akkoord, toen Jeroen Aarten hem benaderde.

Ik denk ook omdat Boris Rousseeuw van De Carbolineum Pers een zeer gerenommeerde margedrukker is. Hij drukte in 1994 al Ushi en Septembrius van Grunberg. Een schitterende uitgave! De Carbolineum Pers drukt echter alleen teksten die niet elders in boekvorm verschenen zijn. Om die reden heeft Grunberg voor Simon Carmiggelt en mijn moeder exclusief een Voetnoot bij een Voetnoot geschreven.

En toen Aarten onlangs Van der Heijden polste, bood de schrijver hem spontaan de tekst ‘Kwijt in de tram’ aan, die tot dusver alleen in Het Parool van 4 april 2008 heeft gestaan. Ook Van der Heijdens eerste Parool-column ‘Death row’, van een dag later, verschijnt nu voor het eerst in boekvorm. Dit laatste op verzoek van Van der Heijden zelf, ‘ter illustratie van de meester-leerling-verhouding’.

Carmiggelt was de eerste auteur die ik na mijn middelbare school ging lezen. Ik werkte destijds als uitzendkracht bij een kleine boekendistributeur. Mijn beide mannelijke collega’s gedroegen zich als oude wijven. De pauze ging voorbij aan het kletsen over kwalen en het roddelen over van alles en nog wat. Op een doos lag de Salamander-pocket van Vroeger kon je lachen. Die ben ik tijdens de pauzes gaan lezen. Daarna las ik Kinderen, ook als Salamander. Ik besloot om alles van Carmiggelt te kopen wat ik te pakken kon krijgen, en op mijn studentenkamer zette ik alvast een provisorisch boekenkastje in elkaar. Kort daarna verloor ik mijn uitzendbaantje omdat ik ‘te weinig communicatief’ zou zijn.

Via Carmiggelt leerde ik het werk van Bomans, Nescio en Elsschot kennen. En van het een kwam het ander: ik ging Lévi Weemoedt lezen, Bob den Uyl en Belcampo. Later ging ik ook Van der Heijden lezen; mijn eerste boek van zijn hand was De sandwich, en van dat boek heb ik genoten. Maar dat ik weer literatuur ben gaan lezen, is de postume verdienste van Carmiggelt geweest. Zo bezien is de cirkel mooi rond, nu A.F.Th. van der Heijden toestemming heeft gegeven om een mooi stuk over Carmiggelt te laten verschijnen.

Jeroen Aarten is alweer plannen aan het maken voor een nieuw boekje. Op zijn wenslijstje staan Jeroen Brouwers, Remco Campert, Saskia de Coster, Maarten ’t Hart, Tom Lanoye, Geert Mak en Erwin Mortier.

Maar het hoeft het niet per se over Carmiggelt te gaan. Ik zou het wel mooi vinden als Geert Mak iets zou willen schrijven over de humor in de literatuur van na de Tweede Wereldoorlog, of als Remco Campert en Kees van Kooten (liefst beiden tegelijk in één uitgave) herinneringen aan Gerrit Komrij ophalen.

Een gedachte over “Kracht Door Carmiggelt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.