Leather bindings

Buzzy Bellew is een gelikte vent. Hij heeft een charmante manier gevonden om zijn energie te beteugelen. Hij zingt, hij danst. Hij bespot zijn meisjes, zonder ze te beledigen. Hij bestelt in het Frans de beste fles wijn van de kaart. En hij heeft een hyperidentieke tweelingbroer.

In de cabareteske film Wonder Man (1945) vertolkt Danny Kaye de rol van de entertainer Buzzy Bellew. Die haalt het eind van de film niet. Als kroongetuige in een rechtszaak tegen een maffioso wordt hij ’s avonds doodgeschoten en in een riviertje gedumpt.

Zijn tweelingbroer Edwin Dingle, volmaakte tegenpool, zit op dat moment nog te studeren in de openbare bibliotheek. Hij werkt aan zijn boek The Outline of Human Knowledge. Om tijd te besparen schrijft hij met zijn linker- en rechterhand tegelijk. In anderhalve minuut zet Danny Kaye een prachtige boekenwurm neer. Het bescheiden genie dat in elke openbare bibliotheek te vinden is.

De bibliothecaresse geeft de wending aan het verhaal. Ze knoopt een praatje aan met Dingle, wiens zwijgen interesse heeft gewekt. Voor het eerst kijkt hij op van zijn boeken, recht in haar blauwe ogen. Haar blonde krullen zijn eigenlijk ook niet mis. Tot ongenoegen van de andere bibliotheekbezoekers ontstaat er een gesprek. Zij al verliefd, hij bijna en nog iets schuchter. De bibliothecaresse hoopt hem morgen weer te zien.

‘Do you think you’ll be coming back tomorrow?’
‘By all means. I enjoy it here very much. I love the smell of leather bindings.’

Na zijn biblioseksuele opmerking druipt zij af, maar voordat zij buiten het bereik van de camera is vraagt de stotterende Dingle haar uit eten.

Er zitten zo nog een paar briljante scènes in Wonder Man, met gevaarlijke persoonsverwisselingen, maar de film heeft een teleurstellend slot. Het huwelijk tussen de bibliothecaresse en het genie heeft desastreuze gevolgen. Hij gaat zijn monomane studietijd relativeren. Een boek is ook maar een muf ding. Edwin Dingle is van de bibliofilie genezen. Hij houdt nu van zijn vrouw. Au.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.