Vasthouden

In het niet genoeg te prijzen boek De omgevallen boekenkast (1987) tipt Hans van Straten, in zijn voorlaatste aantekening, de verzamelaar van Nederlandse literatuur: ‘Het paard van Ome Loeks door Remco Campert verscheen in 1962 als nummer 524 in de Zwarte Beertjes van Bruna. Wie een exemplaar bezit moet het maar goed vasthouden, want het is een zeldzaamheid.’

Daar lacht de verzamelaar nu smakelijk om. Het internet heeft dit onvindbare boek ontmaskerd. Minstens zeven exemplaren van Camperts Ome Loeks staan er op dit moment te koop, in prijs variërend van 2 tot 6 euro. In de vandaag verschenen catalogus Remco Campert van Demian is dit Zwarte Beertje (uiteraard) niet opgenomen.

Demian beschrijft andere zeldzaamheden: de eerste twee nummers van het tijdschriftje Braak (1950), het in Vila Pouca da Beira afzonderlijk uitgegeven gedicht Rechterschoenen (1992), Het gangstermeisje (1965) met een extra fictief omslag. De catalogus blinkt uit in archivalia (van het handgeschreven jazzgedicht ‘Chet Baker’ tot de originele ontslagbrief aan Podium) en exemplaren met opdracht (aan ‘Gust [Gils]’, aan ‘mam’ [= Joekie Broedelet]). Het originele kladhandschrift en typoscript van Camperts prachtige roman Een liefde in Parijs (2004) is vanaf heden eveneens te koop. Dit studieobject kost 3500 euro.

De zeldzaamste en, in mijn ogen, begeerlijkste Campert staat niet in de catalogus. Ten Lessons with Timothy (1950) is sinds het door de dichter zelf in een oplage van 25 stuks in Parijs werd gedrukt vrijwel onvindbaar. Al vanaf januari 2012 zaag ik elke antiquaar erover door, spoor ik elke schrijversweduwe op. Ik wil een feilloze inventarisatie van de bundel maken, aanvankelijk ten behoeve van een publicatie, nu alleen nog voor mijn eigen gemoedsrust. (Nee, Campert heeft zelf geen exemplaar meer, ik heb het hem gevraagd.)

Ten Lessons with Timothy is echt zeldzaam dus. Maar het is riskant om zoiets te beweren. Zie boven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.