Heimwee

In de romantische sciencefictionfilm Oblivion (2013) beschermen een technicus, gespeeld door Tom Cruise, en zijn vriendin onze planeet tegen plunderende marsmannetjes. Het eenzame stel woont hoog boven de wolken, in een zwevende villa met een zwembad.

Alles is er van onbreekbaar glas gemaakt. De bewoners zien de wereld, maar altijd door een ruit. Licht en leegte geven je als kijker een beklemmend gevoel.

Het is het gedoemde jaar 2077. Onze planeet is grotendeels verwoest, grote gebieden zijn radio-actief besmet. Elke dag – en elke dag iets ongelukkiger – stapt Cruise in zijn transparante ruimtevaartuig om dreiging af te wenden, op de virtuele voet gevolgd door zijn vriendin, die als een Big Sister elke beweging van haar man volgt. Maar er is een plek waar zij hem niet kan zien.

In het laatste stuk ouderwetse natuur op aarde heeft Cruise een houten huisje gebouwd. Een hut die hij met heimwee vult. Van zijn zwerftochten over braakland neemt hij vondsten uit de oude wereld mee. In zijn hut staan een schemerlamp, een platenspeler, een fauteuil.

Dat Cruise hier een thuis probeert te reconstrueren weet je als kijker zeker als de boeken in beeld komen. Eerst een vroegtwintigste-eeuwse uitgave van Dickens’ A Tale of Two Cities, die nonchalant op een plank ligt. Ernaast staat een rij linnen banden, zonder omslagen, waarvan alleen een los deel van The Complete Letters of Vincent van Gogh (1958) duidelijk te herkennen is.

Tom Cruise staart twee, hooguit drie seconden naar zijn boekenplank. Hij pakt er geen boek uit. De suggestie is genoeg. Je weet dat hij hier gelukkig is, waar hij de oude wereld onder handbereik heeft. De zin die Cruise vervolgens van het script oplepelt is volstrekt overbodig: ‘I want to spend the rest of my life here.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.