Wolfram

Sinds de verschijning, op 19 augustus jongstleden, van het derde en afsluitende deel van de bibliografie van Sub Signo Libelli kan iedereen van het fonds van deze private press genieten. Althans, van de beschrijving van elke afzonderlijke SSL-uitgave, tot en met dat onvindbare curiosum met een oplage van vijf exemplaren.

Maar van sommige private presses is de bibliografie al even marginaal als de uitgaven die erin beschreven worden. Van de Utrechtse pers Hugin & Munin verscheen in 2010 een bibliografie in niet meer dan 45 exemplaren. De checklist van uitgeverij 69 (in 2010 omgedoopt in Tungsten) bestaat niet eens op papier. Wolfram Swets zond zijn vaste afnemers onlangs gewoon een Word-bestand.

Is dit dan het einde van Tungsten, vroeg ik me af. Wel, niet echt. Van 2005 tot en met 2013 rolden er 65 exclusieve uitgaven van de pers van Swets. Vooral de poëzie van Amerikaanse auteurs als Joseph Massey en Robert Pinsky raakte vrijwel meteen uitverkocht. Maar het afgelopen jaar had de drukker nogal eens pech. In juli werd er asbest aangetroffen in zijn atelier, zodat zijn degel stil kwam te staan. De zomermaanden verstreken zonder nieuwe uitgaven, zonder verkopen. In september dreigde Swets de stekker uit de Nederlandse tak van Tungsten te moeten trekken.

Het was K. Schippers die Swets overhaalde tot het maken van een poecard. Dat is een soort ansichtkaart met een gedicht voorop (poem-card). Ingmar Heytze en Ellen Deckwitz komen volgend jaar met de gezamenlijke dichtbundel Conserven bij Tungsten. En van L.H. Wiener verschijnt binnenkort een speciale plano. De laatste exemplaren van Ippon, de meest recente samenwerking tussen Swets en Wiener, worden bij deze door de uitgever aangeboden. Wolfram Swets lust 2014 rauw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.