Maatpak

De werkwijze van de man achter de private press Sub Signo Libelli is door niemand beter geobserveerd en beschreven dan Gerrit Komrij:

Wat me vooral opviel was dat hij zich bij elk boek [van zijn eigen pers] gedroeg alsof het zijn eerste was, alsof hij daarvoor nooit iets gepresteerd had. Altijd dat zoeken naar nieuwe oplossingen, die ontevredenheid over gevonden oplossingen, die verbazingen over een mogelijkheid, die onzekerheid over een toepassing, dat voornemen om nu eens iets écht moois te gaan maken – hij leek daarin nog het meest op een dichter. Dichters beginnen ook steeds bij elk gedicht opnieuw met hun hele dichterscarrière. Van voren af aan, als het eerste boekje.

Nu de trapdegel en de zetbokken zijn verkocht, het archief van Sub Signo Libelli is ondergebracht bij Museum Meermanno en de laatste SSL-bibliografie is verschenen, is het tijd om de man zelf aan het woord te laten. In het gisteren bij de abonnees bezorgde decembernummer van De Boekenwereld staat een groot interview met Gerrit Kleis. Ik reed op 18 oktober jongstleden naar het Drentse dorp Geesbrug om met Kleis te praten. Onder heel veel meer vertelde hij:

Ik heb geprobeerd om van elke uitgave een individu te maken. Dus bij SSL zul je zelden een uitgave tegenkomen die gelijk is aan een vorige. Het is allemaal verschillend, omdat ik gezocht heb naar een nieuw jasje voor elke tekst. Het is uiteraard veel meer dan een jasje. Het is een maatpak. Met vormgeving in kleur, formaat, papier en typografie heb ik getracht een tekst toegankelijker te maken.

In wezen zeggen Komrij en Kleis hetzelfde. Dat een nieuw vel papier altijd blanco is.

Overigens leek Kleis niet alleen op een dichter, hij was het ook. Tijdens het gesprek in de houten schuur pakte Kleis de bloemlezing Vermoeden van tijd. Poëzie van jongeren (1962) uit de kast. Als Pieter Nagel staat hij erin met negen gedichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.