Speculatieve fictie

Het is maar goed dat Geert Wilders geen bibliofiel is. Hij zou stickers tekort komen bij het zien van de onlangs verschenen catalogus The Islamic World van het gerenommeerde antiquariaat Forum. De lijst telt 264 handschriften, boeken en tekeningen van en over de wereld van de islam. Dat zijn geschiedwerken, reisverhalen, geneeskundige naslagwerken, romans en (zak)atlassen met betrekking tot het Midden Oosten. Noord-Afrika, Egypte, Turkije en het Ottomaanse Rijk.

Een van de kostbaarste werken in de catalogus is een Frans album uit omstreeks 1850 met 24 litho’s van Egyptische steden, tomben, vergezichten en mensen. Tekenaar Alexandre Bida portretteerde met veel detail een stalknecht, een dansend meisje en een, met uitzondering van het stuk huid rondom haar ogen, geheel gesluierde vrouw.

De lotgevallen van de onfortuinlijke Russische reiziger Vasilii Baranshchikov worden beschreven in een zeldzame editie uit 1787. Volgens het reisverslag wordt Vasilii tot slaaf gemaakt, besneden en onvrijwillig bekeerd tot de islam. Joseph Besson beschrijft in het tweedelige La Syrie Sainte uit 1660 de gebruiken en gewoonten van de verschillende volken in Syrië, Libanon en Palestina. Op de meegebonden, uitvouwbare kaart staan heilige gronden aangegeven.

Van de berg eindejaarscatalogi tuimelt ook de allereerste catalogus van het jonge antiquariaat Hyraxia Books in Leeds. Simon en Gail Patterson zijn gespecialiseerd in speculative fiction, alle literatuur binnen het krachtveld magisch realisme, horror, fantasy en science fiction. Hun catalogus I is gewijd aan de werken van de schrijver en wereldster Haruki Murakami. Aangeboden worden gesigneerde eerste drukken, ongecorrigeerde leesexemplaren (zeer in trek bij verzamelaars) en gelimiteerde edities. Naar goede traditie worden zowel Engelse als Amerikaanse eerste drukken beschreven.

Even verrassend als prijzig zijn de luxe edities van uitgeverij Harvill Secker. Zo moet nummer 99 van de slechts 100 gesigneerde en in leder gebonden exemplaren van Kafka on the Shore uit 2004 850 pond kosten. Het grootste prijskaartje hangt aan de bibliofiele uitgave Sleep, in hetzelfde jaar in Los Angeles verschenen. Elk van de 60 exemplaren heeft mooie etsen van John Gibson. De donkere band, van leer zo zwart als de nacht, heeft een mysterieuze aantrekkingskracht. Voor 4000 pond is Geert Wilders de nieuwe eigenaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.