Wikipediaf

De bibliofiele bibliograaf op Wikipedia heeft weer toegeslagen. Het lemma over Arnon Grunberg is de afgelopen dagen uitgebreid met een waslijst aan bibliofiele uitgaven. Deze bibliografie van gelimiteerde uitgaven begint met de dichtbundel De Machiavellist (1990) en houdt vooralsnog op bij Simon Carmiggelt en mijn moeder (2013), een inmiddels gezocht kleinood. Het gros van de genummerde boeken en gesigneerde bierviltjes in de lijst is uitgegeven door Kunst Editions in New York.

De eerste afzonderlijke bibliografie van bibliofiele uitgaven, ruim drie jaar geleden, werd door de encyclopedische gemeenschap met vraagtekens en uitroeptekens begroet. Iets nieuws is op Wikipedia per definitie slecht. Een vers lemma is onkruid, dat meteen moet worden uitgeroeid, voor het de kans krijgt te groeien. Maar zodra er overeenstemming is bereikt over het nut van het lemma, verlaten de Wikipedianen de overlegpagina’s, om andere lemmata in twijfel te trekken en nieuwe Wiki-gebruikers te bekritiseren.

Het lemma blijft verweesd achter. Niemand kijkt er naar om; lacunes ontstaan. In de bibliofiele bibliografie van Komrij ontbreekt bijvoorbeeld de meest recente uitgave Een kerkhoflied. Nu had ik hier zelf kunnen ingrijpen, maar ik ben sinds 2011 definitief Wikipediaf.

Wordt de nieuwe bibliografie binnenkort weer afgekraakt? Op de overlegpagina van het lemma Grunberg is het tot op heden rustig gebleven.

4 gedachten over “Wikipediaf

  1. Ik ben de samensteller geweest van de bibliofiele Komrij-uitgaven op Wikipedia. Ik heb de handdoek destijds (in 2010) al snel in de ring gegooid, omdat ik aan alle kanten werd aangevallen vanwege het feit dat ik zo’n bibliografie durfde te plaatsen. Eergisteren heb ik me weer aangemeld. Ik ben gestart met Grunberg, maar heb bij de lemma’s van bijvoorbeeld A.F.Th. van der Heijden en L.H. Wiener ook een enkele uitgave toegevoegd. Bij Maarten ’t Hart ging het meteen al weer mis. Ik heb tot tweemaal toe getracht de onlangs bij Falstaff & Fakir verschenen uitgave ‘De dorstige minnaar’ (50 ex.) toe te voegen, maar beide keren bleek de titel onmiddellijk te zijn verwijderd. Mag een schrijversbibliografie op Wikipedia soms niet volledig zijn? Je zou het bijna gaan geloven. Wat is er met sommige wikipedianen aan de hand? Territoriumdrift?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.