Puttertjes

Over een etmaal ligt de langverwachte roman van Donna Tartt, een wereldpremière in Nederland, in de boekhandel. Falstaff & Fakir, de private press van Bertie van der Meij, bracht begin deze week in vijftig exemplaren De dorstige minnaar van Maarten ’t Hart op de markt. De uitgave is een vette knipoog naar Tartts aanstaande bestseller.

In Het puttertje van Donna Tartt ontwikkelt de hoofdpersoon schijnbaar een obsessie voor een schilderij uit circa 1654: ‘Het puttertje’ van Carel Fabritius. De monomane held van het verhaal zal hierdoor uiteindelijk in de onderwereld van de kunst belanden. Het schilderij schijnt een grote rol in de roman te spelen. Op het omslag van de Nederlandse vertaling en voorop de eerste, eveneens nog te verschijnen Amerikaanse druk staat het zeventiende-eeuwse puttertje afgebeeld. Zo, achter wat een losgetrokken stuk behang lijkt, zal dit Delftse distelvinkje de wereld overgaan.

Bij de aankondiging van Tartts roman dacht Bertie van der Meij afgelopen zomer onmiddellijk aan de tekst die ze juist aan het zetten was: ‘De dorstige minnaar’ van Maarten ’t Hart, in 1977 verschenen als Bulkboek. In het verhaal onderzoekt een eerstejaars student het putvermogen van een mannelijk puttertje. Van der Meij: ‘Bij mezelf heb ik toen gedacht: eens kijken of ik “mijn” puttertje eerder af kan krijgen.’ En dat lukte.

De margedrukker sneed voor het omslag van De dorstige minnaar een vijfkleurenlino. Omdat het puttertje in ’t Harts verhaal gekooid is, wilde Van der Meij haar vogel aan de ketting leggen. Voor het voorplat ontwierp en vervaardigde ze een echte kooi: met karton en gaas. Opdat het puttertje putten kan, kreeg het een metalen emmertje aan een kabel. In het binnenwerk fladderen enkele kanariepietjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.