Louise’s trouwhoed

Een literaire huwelijksreis, 59 jaar geleden. De dichter A. Marja trouwde op 19 juli 1954 met de bibliothecaresse Louise (‘Wies’) Gaastra. In hun wittebroodsweken trokken zij vanuit Den Haag per Volkswagen door de zuidelijke provincies naar Vlaanderen.

In een van de autobiografische hoofdstukjes in Tussen de gemaskerden (1958) geeft Marja een luchtig verslag van de reis, die begint met een logeerpartij bij Hans Warren in Borssele. Bij avondlicht, in het dijkhuis van Adri[e] Duvekot, beschrijft Marja de wonderlijke kamer waar Warren ter wereld kwam:

aan twee kanten ramen, de ene kant kijkt uit over eindeloze groene zeeuwse landouwen, de andere over de grijze zee – eigenlijk de Schelde – waarover een bij dit huis horend miniatuur vuurtorentje nu juist zijn rode, groene en blanke stralen begint te zaaien.

Vervolgens tijgen de newlyweds richting Brussel voor een ontmoeting met schrijver en omroepbaas Raymond Brulez. De afspraak is dat Marja een causerie zal opnemen in de radiostudio. Bij de grensovergang wordt het echtpaar vertraagd: ‘omdat ze Louise’s trouwhoed, die beslist mee op reis gemoeten had, voor een soort atoomapparaat aanzagen’. En na nog meer vertraging bij Gent en in de buurt van Brussel is de begroeting in het Belgische omroepbedrijf wat koeltjes. Marja over Brulez: ‘Hij deed zo akelig strak en officieel.’ Direct wordt Marja achter een microfoon gezet, zonder dat hij de tekst van zijn causerie kan doornemen: ‘drie regels stemproef en meteen ging het rode lichtje aan’.

Dat komt nooit meer goed, denk je dan.

Maar na de opname laat Brulez zijn slee met chauffeur voorrijden om het echtpaar op een sjieke lunch te trakteren. De stemming verbetert. Hierna neemt Brulez het paar mee naar zijn huis in de Nijverheidstraat, ‘een flat op de achtste verdieping, die men onmiddellijk herkent als men zijn boeken gelezen heeft’. Het huis hangt evenwel vol met jurken. Angèle Brulez is couturière en bovendien gaat de familie de volgende dag op vakantie. Marja: ‘zij vindt niettemin tijd om een goede gastvrouw te zijn’.

Bij het afscheid die avond laat A. Marja een exemplaar van zijn laatste boek in Brussel achter. Hij schrijft voorin Buiten het boekje (1954):

voor de heer en mevrouw Brulez
in dank voor genoten gast-
vrijheid van Amarja
en zijn Louise
28-7-54

Toen het boek in maart 1954 verscheen, was de liefde tussen de dichter en de bibliothecaresse nog pril. Nu, negen dagen na het jawoord, kan Marja een bezittelijk voornaamwoord voor haar naam zetten. Maar toen hij de kopij voor zijn boek inleverde, moet hij al zeker van zijn zaak geweest zijn: alle exemplaren van Buiten het boekje zijn in druk opgedragen aan Louise Gaastra.

Een gedachte over “Louise’s trouwhoed

 1. Ha Nick,

  Ook bij Marja volgde na de poëzie van de romantiek onwrikbaar het proza van het huwelijk, briljant in zijn bekendste gedicht vastgelegd:

  Het huwelijk

  Ik heb je alles gegeven:
  een gedicht, mijn maandsalaris
  en een kind; wil je nu even
  kijken of het eten klaar is?

  Hartelijke groet,
  Reinder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.