Opruimingstafel

Terwijl zijn uitgever in Enschede de nieuwe Gesamt-Roman en een bundel met de mooiste muziekzkv’s aankondigt, waagt zijn uitgever in Amsterdam het om het tweede deel Heimelijke vreugde te verramsjen. Gistermiddag lagen er nog vier exemplaren à 5,99 op de opruimingstafel van Polare Groningen. A.L. Snijders lijkt daarmee meer in trek te zijn dan het naastgelegen Woordenboek Vlaamse Gebarentaal en de Indiaas-Canadese roman De roep van de nachtvogel. Die lagen er nog in hoge, onaangetaste stapels.

Deze drie boeken zijn van 2008. Er is een ongeschreven uitgeverswet, die ik niet ken, maar die voorschrijft dat een boek niet langer dan vijf jaar gewoon uit voorraad leverbaar mag zijn. Daarna gaan boeken stinken in het Centraal Boekhuis. De angst voor zilvervisjes is er groot.

Heimelijke vreugde 2 is een herdruk van de eveneens bij Thomas Rap verschenen bundels De taal is een hond (1993) en Niets is zo mooi als nutteloze kennis (1998). Beide boeken eindigden ook in de ramsj; de plek waar de commerciële uitgever de benzinestift ontdekt. Van Niets is heb ik verschillende exemplaren gezien met zo’n gemene zwarte streep op de afsnede.

De sneden van mijn set Berichten aan een hoofdredacteur zijn maagdelijk schoon. De vier delen behoorden toe aan een ‘mevrouw Vondeling’. Voor haar pende A.L. Snijders op de Franse titel van De taal is een hond op 13 maart 1993, in de week van verschijnen, een wijsgerige regel neer: ‘Niet de gebeurtenis maar het woord’.

4 gedachten over “Opruimingstafel

  1. Beste Nick,

    Deze reactie kan ook onder andere berichten… ik snap niet dat iemand die zelf drukt en mooie bibliopiele werken weet te waarderen, voor zijn blog zo’n derderangsletter gebruikt, waaraan letterlijk alles mankeert. Het kost me de grootste moeite de berichten te lezen, erger nog, soms haak ik halverwege al af. Er zijn toch mooie letters genoeg?

  2. Na het drukken op de knop “reactie plaatsen” zie ik dat het op het blog zelf wel een fatsoenlijke letter verschijnt. In de emailversie is het echt bar en boos. Het is dat ik niet weet hoe ik in een reactie een plaatje op kan nemen, anders zou ik een schermafdruk toevoegen…
    Maar excuses voor de niet helemaal zorgvuldige reactie!

    1. Ha Kees, als directeur van het Artistiek Bureau heb ik de automatische verzending van nieuwe berichten gedelegeerd… Zien de emails er echt zo beroerd uit? Ik heb de letter, de fraaie Skolar, voor dit blog met zorg gekozen! Ik verdiep me er nog in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.