Doorbroken (1)

Het is de schrijver Robert Galbraith niet gelukt om zijn ware identiteit verborgen te houden. Het feit dat successchrijfster J.K. Rowling achter het pseudoniem van de debutant schuilging was vorige week all over the news.

Wat moet je doen om je pseudoniem te bewaken? Je moet vooral dingen laten. Zwijgen als het graf. Ontmaskeraars als Wim Hazeu liggen op de loer.

Jan Koos Feylbrief deed angstvallige pogingen om zich niet te laten associëren met de schrijver J. van Oudshoorn. Feylbrief, ambtenaar op de Nederlandse ambassade in Berlijn, wilde het zelfs zijn vrienden en kroegmaten niet vertellen. In zeer kleine kring raakte in het begin van de roaring twenties toch bekend dat Feylbrief onder een andere naam romans en novellen publiceerde. Zijn goede vriend Karl Mayer, in Berlijn gestationeerd als correspondent economie voor de NRC, vernam het omstreeks 1924 – niet rechtstreeks, maar van andere expats bij de sociëteit Verening Nederland en Oranje.

Wenzel Frankemölle, correspondent voor De Tijd en bestuurder van de Nederlandsche Bond in Duitschland, wist in december 1922 al dat Feylbrief en Van Oudshoorn een en dezelfde persoon waren. Zijn (sinds 2005: mijn) exemplaar van de bundel Verhalen (1921) heeft een opdracht van de auteur: ‘van den schrijver aan/ dhr W Frankemölle/ Berlijn, 7-XII-22/ J.K.F.’ Intrigerend, want er spreekt een gespletenheid uit deze regels.

Intussen is sinds eenige jaren mijn pseudoniem, geheel buiten mijn wil om, toch doorbroken. Ik bemerkte dit voor het eerst uit een catalogus der firma Nijhoff en toen ik mij daarover als over een indiscretie beklaagde, kreeg ik te hooren, dat in verschillende openbare leeszalen h.t.l. en ook in een boek over schrijvers als pseudoniem, mijn eigen naam reeds lang [sinds 1928, om precies te zijn] vermeld werd.

Schrijft Feylbrief aan G.H. ‘s-Gravesande (ook een pseudoniem) op 14 september 1933.

J.K. Rowling signeerde na pseudogate eenmalig haar tweede debuut als Rowling en als Galbraith. De eerste druk van The Cuckoo’s Calling met de schizofrene signatuur zal worden geveild voor het goede doel.

2 gedachten over “Doorbroken (1)

  1. G.H. ‘s-Gravesande is geen pseudoniem. Hein Pannekoek heeft in 1928 zijn achternaam veranderd in ’s Gravesande, wat met zo’n naam wel enigszins te begrijpen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.