Huiskrant

Een huppel naar het Herinneringslaantje. Als kind zette ik met potlood en liniaal dunne lijnen op mijn vel papier. Daarna vulde ik de ontstane hokjes met nieuwsberichten. Het nieuws – soms fictief, altijd futiel – produceerde ik op een blauwgroene Remington Streamliner, de typemachine van wijlen mijn opa. Het weerbericht illustreerde ik handmatig met een gekleurd zonnetje of een wolkje; de temperatuur las ik af op de thermometer aan het slaapkamerkozijn. Deze naamloze huiskrant had een oplage van één exemplaar. Er verschenen niet meer dan vijf, zes nummers.

Iets later ontdekte ik Microsoft Publisher voor Windows 95 op onze eerste Pentium. Er kon opeens meer nieuws op een pagina, want het TrueType-lettertype verkleinde zich vanzelf. Het zonnetje importeerde ik met Wingdings. De potloden gooide ik weg. De krant doopte ik Drentse Courant – tot ik bemerkte dat er al eentje zo heette. Het werd toen, zonder opgaaf van reden, Op de keper beschouwd.

Na 819 berichten bij de Google-service Blogger verplaats ik het eenmanstijdschrift Artistiek Bureau naar het geavanceerdere WordPress. Achter de schermen ligt een batterij van mogelijkheden. Excentrieke kleurenpaletten. Grote initialen. Uit de WordPress-letterproef is het moeilijk kiezen; vooralsnog is het Skolar, een robuuste letter uit 2009 van de Tsjechische typograaf David Březina. En ik kan weer zelf de lijnen zetten. (Alleen het zonnetje ontbreekt.)

Bij een verhuizing hoort een nieuw adres: www . artistiekbureau . nl

2 gedachten over “Huiskrant

  1. Ziet er goed uit, Nick! Een mooie bloemrijke schreefletter, die Skolar (en wat is het dagboek van Pepys toch altijd heerlijk leesvoer met zijn prachtige stijl). Ga je nu ook plaatjes zetten in die lege ruimte aan de rechterkant? Graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.