Laatste loodjes

Onder de vrolijke titel De laatste loodjes verschijnt deze zomer de derde, afsluitende bibliografie van Sub Signo Libelli met een overzicht van alle uitgaven uit de jaren 1999-2010 plus een register op alle drie delen. De gezamenlijke uitgevers André Swertz en Jan de Jong beloven in een aankondiging veel kleurenplaatjes en een zeer uitgebreid essay van Paul van Capelleveen dat leest ‘als een avonturenroman’. Uiteraard verschijnen er 15 luxe-exemplaren, waarvan de verzorging in de vertrouwde handen is van Erik Schots.

Swertz is behalve uitgever ook samensteller van de bibliografie. Aan de hand van de nagelaten aantekeningen van de in 2010 overleden Ronald Breugelmans heeft hij de uitgaven beschreven die in het nieuwe naslagwerk SSL 237 tot SSL 287 zijn bestempeld.

Zijn complete collectie Sub Signo Libelli was in 1983 en 1999 de stevige basis van de eerste twee bibliografieën door Breugelmans. Deze bijziende bibliograaf liet in Het verschijnsel B, Boudewijn Büchs documentaire over bibliofilie uit 1982, met trots zijn verzameling private presses zien. Het fonds van Sub Signo Libelli zat in kartonnen archiefdozen, die stonden in een hoekkast, niet ver van de eettafel van Ronald en Lizanne Breugelmans.

Een gedachte over “Laatste loodjes

  1. Noodzakelijkerwijze kan ook dit derde deel verre van compleet zijn: Kleis heeft veel ‘alternatieve’ dingen gedaan waarvan noch Breugelmans noch Swertz op de hoogte waren. Het is dan ook jammer dat het derde deel geen aanvullingen/verbeteringen heeft gegeven op de eerste twee delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.