Kus, Arnon

Arnon Grunberg schrijft gekke dingen op titelpagina’s van boeken. Al in 2009 doken er in korte tijd bij verschillende handelaren boeken van Grunberg op, door de schrijver verrijkt met een zogenaamde handgeschreven opdracht aan Geert Wilders. Of Connie Palmen. Of Jörg Haider. Zelfs Jan Peter Balkenende moest eraan geloven.

Vanavond, een krap uur geleden, werden drie kavels Grunberg met curieuze opdrachtexemplaren verkocht op een veiling in Haarlem. Het is duidelijk dat Grunberg het genre opdrachtexemplaar nog steeds met verve ridiculiseert. In kavel 1707 (richtprijs 150-250, opbrengst 400 euro) zat, behalve een gecorrigeerde drukproef van Grunbergs laatste essaybundel Buster Keaton lacht nooit (2013), een vierentwintigste druk van De asielzoeker (2012) met een nogal pikante opdracht aan Willem Holleeder.

De daaropvolgende kavel met vijf opdrachtexemplaren (richtprijs 100-150, opbrengst 110 euro) bevatte twee liefdevolle opdrachtexemplaren van Grunberg aan collega Cees Nooteboom. In Euforie (2013) van Christiaan Weijts noteerde Grunberg: ‘Voor Cees N. Jij krijgt die prijs. Maak je niet druk. Jij verdient hem, alleen al vanwege je mooie mond. Kus, Arnon’. Ik denk niet dat Nooteboom deze exemplaren ooit heeft gezien.

En in De receptioniste (2012) flirtte Grunberg met onze nieuwe koning, zonder de koningin af te vallen: ‘Voor Maxima. Ik geef de voorkeur aan je man maar jij mag er ook zijn’.

Overigens beschreef Pieter van Os afgelopen vrijdag in NRC Handelsblad een kleine fittie tussen Grunberg en Bijzondere Collecties van de UvA naar aanleiding van de veiling van genoemde gecorrigeerde drukproef uit 2013. Sinds 2011 beheert Bijzondere Collecties het archief van Grunberg, met diens typoscripten, agenda’s, notitieboekjes en promotiemateriaal. Een prachtig, ‘levend’ archief ten behoeve van onderzoekers en studenten. Hoofdconservator Garrelt Verhoeven was vanzelfsprekend niet blij toen hij ontdekte dat de drukproef niet naar Bijzondere Collecties, maar naar de hoogste bieder zou gaan.

Ik hoop, voor de wetenschap, dat Grunberg fotokopieën van zijn drukproeven maakt.

Een gedachte over “Kus, Arnon

  1. Ik ben in het bezit van het boek Tirza, opgedragen aan koningin Beatrix,
    “Je bent mijn lieve hoertje, maar ik zal het aan niemand vertellen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.