Doorstart

De voorman van het Belcampo Genootschap condoleerde mij, nadat hij me had gefeliciteerd. Alsof ik mijn collectie boeken, brieven, foto’s en tijdschriften van Belcampo niet uit vrije wil had verkocht. Ik wilde ruimte maken in mijn boekenkast. Bovendien had ik zo’n beetje alles wat een Belcampo-verzamelaar wil hebben; een complete verzameling is een dode verzameling. Tijd om andere verzamelaars de mogelijkheid te bieden om dat ene ontbrekende uitgaafje te bemachtigen.

Ik bezat louter topstukken, als ik de krant moet geloven. Het Rijssens Nieuwsblad zag kans om, tussen de uitslagen van de bridgeclub en een verslag van de autobrand in de Nijverheidsstraat door, te berichten over de catalogus Belcampo.

De zaal zat vol bij de doorstart van het Belcampo Genootschap, maar niet iedereen was gelukkig met de plannen. Volgens Coen Peppelenbos ontbrak het de Belcampianen aan ambitie. Zij hadden zich neergelegd bij het feit dat er nooit meer een boek van Belcampo in de boekwinkel zou liggen.

‘Zo werd al bij voorbaat vastgesteld dat het uitgeven van het Verzameld Werk van Belcampo onmogelijk was. Waarom? Waarom daar niet over door gepraat? Het moet toch mogelijk zijn om een paar duizend euro, desnoods met crowdfunding, bij elkaar te krijgen en dat werk uit te geven?’

Liever dan een Verzameld Werk zie ik een forse bloemlezing uit Belcampo’s allerbeste verhalen, desnoods gekozen door Christiaan Weijts en met een voorwoord van Tommy Wieringa – zoals uitgevers tegenwoordig plegen te doen. Een frisse, toegankelijke blik op een groots oeuvre. Een Verzameld Werk heeft vaak iets van een grafzerk, waaronder je een schrijver voorgoed verstopt. Met een betaalbare bloemlezing kan ook Belcampo een doorstart maken.

Dagdroom: een uitgave van Belcampo’s brieven aan vrienden, collega’s en fans. Als de catalogus Belcampo al iets blootlegt, dan is het wel Belcampo’s epistolaire talent.

Een gedachte over “Doorstart

  1. Waarom mag Belcampo niet herontdekt en opnieuw uitgegeven worden? Hij verdient het m.i.! (Ik heb nog het genoegen gehad ooit woorden met hem te hebben gewisseld.) Groet van PB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.