Ontmantelen (2)

De ontmanteling is in gang gezet. Louis Schouten, die in augustus besloot zijn collectie Boudewijn Büch te verkopen, stuurde gisteren de catalogus Büchiana Schoutiana. Een collectie rond. Het betreft het eerste van twee of drie delen. Schouten schrijft in de inleiding bij de catalogus dat hij ‘er wel klaar mee is’. Het in eigen beheer uitgegeven boekwerk, 132 in kleur geïllustreerde pagina’s dik, is een eerbetoon aan Büch, beter gezegd, aan dertig jaar hardcore Büch verzamelen.

In de afdeling Zelfstandige publicaties staan 164 bibliofiele uitgaven, luxe-edities, opdrachtexemplaren en privé-uitgaafjes. Er komt weer geen normaal boek in voor. Bij het bladeren groeit het besef dat Schouten de afgelopen jaren op zo’n beetje elk spectaculair exemplaar de hand heeft weten te leggen. Van Büchs vroege dichtbundels De taal als blauw (1977) en De Sonnetten (1978) heeft hij de exemplaren bemachtigd van de personen aan wie de bundel in druk en in handschrift is opgedragen. Een kleine blonde dood (1982) is leverbaar met handgeschreven opdrachten aan Martin van Amerongen en Theo Sontrop. Het allereerste van de 25 luxe-exemplaren van Lotte. Een Wertheriade (1986), waarschijnlijk bestemd voor de auteur zelf, is ook te koop.

De feitelijke beschrijvingen zijn summier. Schouten houdt het meestal bij het noemen van jaartal, druk, uitgever, bindwijze en oplage. Dat de bundel Nohant (1979) in de zomer van 1979 werd gezet uit de Cancelleresca Bastarda en gedrukt op Zerkall-Bütten, met verwijzing naar nummer 49 in de bibliografie van R. Breugelmans… staat niet in de catalogus. Wel dat dit specifieke exemplaar, genummerd ‘2’, een opdracht heeft van Büch aan Bas Heijne. Schouten beperkt zich tot het unieke. De liefhebber die een mooi bibliofiel boek met een bijzondere opdracht zoekt, zal lettertype of papiersoort een zorg zijn. Althans, van later zorg.

De afdeling Uit de Bibliotheca Gronlandea en Didina et Pinguina bevat een leuke boekenplank uit het bezit van Boudewijn Büch. Een cadeautje van zijn oudste broer Richard, een reisboek van Harry G.M. Prick, een dikke kus van ‘de bolle gogh Theo’, een ansichtkaart van Peter Heringa.

De prijzen zijn alleszins redelijk. Het niet voor de handel bestemde Relatiegeschenk (1990), uitgegeven door de Regulierenpers, kostte in 2004 bij Aenigma books & prints 1800 euro. Schouten hangt er nu een prijskaartje van 700 euro aan. De hausse is wel voorbij. Nootebooms meesterwerk Rituelen, als Engelse Penguin, met een poëtische opdracht van de auteur aan Boudewijn, moet 125 euro opleveren.

Ik heb vandaag een bestelling geplaatst bij schou450@planet.nl. Langs dezelfde weg is de catalogus te bestellen (15,50 euro incl. verzending).

8 gedachten over “Ontmantelen (2)

  1. Er staat nog steeds een exemplaar van "Relatiegeschenk" te koop bij André Swertz: € 1265 (eerder € 1100). In 2007 werd een exemplaar geveild bij Bubb Kuyper; het eerste exemplaar op de markt was bij diezelfde Bubb Kuyper in 1992 (het ging toen weg voor NLG 825, zonder kosten), afkomstig van de drukker zelf. Ook het enige exemplaar in volperkament was afkomstig van de drukker zelf en werd in mei 2006 verkocht voor € 650. Een ander exemplaar, nummer 15, afkomstig van de drukker bevindt zich nu, met een opdracht van Büch aan de drukker, in het Haagse "Huis van het Boek". EPV

  2. En toch… Het plezier van bijzondere bibliofiele aanwinsten zit wat mij betreft voor 75 % in de jacht erop en het geluk onverwachts iets te vinden tegen een (spot)prijs. Zo kant en klaar in een catalogus op een presenteerblaadje is het voor mij dus niet en daarom ben ik achteraf eigenlijk ook wel blij dat ik misgreep op de afgelopen Komrijveiling. Leve de boekenjacht!

  3. Beste Nick,Wat bedoel je precies met 'de ontmanteling is in gang gezet'…? De ontmanteling van Louis Schouten, van Büch, van Büch verzamelen, van het verzamelen zonder meer … ?Hartelijks,Maarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.