Met gestrekte vinger (2)

Bieden, tegenbieden, verbieden. Het was geen gepensioneerde rijkaard, achterin de zaal, die mij met gestrekte vinger tegenbood. Het was een anonieme schriftelijke bieder, die mij vorige week bijna verbood om in Leiden de paginagrote opdracht van Jan Hanlo aan Rudy te verwerven. Maar het is dan toch gelukt. De kramp in mijn vinger ben ik alweer vergeten.

En toen waren niet alleen twee interessante opdrachtexemplaren van Hanlo en een doorsnee opdrachtexemplaar van Schierbeek mijn nieuwe eigendom, maar ook ’14 others by Hanlo, Claus, Vinkenoog’. Die anderen, dat zijn doorgaans boeken die men gebruikt om een lamme tafelpoot te ondersteunen. Ongeschreven wetten schrijven veilinghouders voor dat zij een kavel met enkele waardevolle boeken verder opvullen met achterhaalde naslagwerken en zoveelste drukken. Een meter boeken, dat lijkt tenminste nog ergens naar.

R.L.K. Fokkema, Het komplot der Vijftigers (1979); Simon Vinkenoog, Uit de doeken [1960] en Leven en dood van Marcel Polak (1987); Jan Hanlo, Go to the mosk (1971). Het zijn boeken die ik al in de kast heb staan (of niet per se in de kast wil hebben staan). Ze gaan naar het goede doel.

Maar enkele van ‘de anderen’ uit de bibliotheek van Kousbroek kan ik niet ongezien afstoten. In Het hek van de dam (1971) maakte Rudy Kousbroek een ezelsoor in pagina 209: daar haalt Vinkenoog herinneringen op aan hun gemeenschappelijke tijd in Parijs. Op de rug van een losse aflevering van Podium schreef Kousbroek met pen de titel van de bijdrage van Gerard-Kornelis van het Reve: ‘Eric[k] verklaart de vogeltekenen’. In de debuutbundel van Paul Rodenko isoleerde Kousbroek met potlood allerlei strofen. (‘Meneer, is dat nou iets waard, een potloodstreep van Kousbroek?’)

Ik wil deze boeken ter beschikking stellen van een intelligent persoon, die er een essay van 2500 woorden over schrijft en er volgend jaar glansrijk met de Jan Hanlo Essayprijs Klein vandoor gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.