Met gestrekte vinger

W.F. Hermans zond zijn correspondent Rudy Kousbroek op 24 mei 1965 ‘een pakje Werken, maar zonder eigenhandige opdrachten, want daar zijn ze te oud voor’. Liefhebbers van opdrachtexemplaren van WFH hebben in de boekenkast van Kousbroek dus weinig te zoeken, was een oude conclusie. Maar het valt mee. In de veilingcatalogus van Burgersdijk & Niermans, met in de afdeling Dutch literature after 1880 veel boeken uit het bezit van Rudy Kousbroek, duiken toch twee opdrachtexemplaren op. In Kardinaal Pölätüo (1967) van Stefan Themerson bracht de inleider ‘pauselijke groeten’ over aan Kousbroek en Portnoy. Met de overhandiging van de tweede, herziene druk van Wittgenstein in de mode en Kaziemier niet (1967) adviseerde Hermans met klem de eerste druk weg te gooien.

In de bibliotheek van Kousbroek zijn voorts opdrachten te vinden van Hans Andreus, Theo van Gogh, Henk Hofland, zijn echtgenote Ethel Portnoy, en Gerard en Karel van het Reve. Indrukwekkend is de paginagrote opdracht van Jan Hanlo in zijn debuutbundel. Het is bijkans een brief.

Ik word nerveus bij de gedachte dat ik dit boek over een maand kan kopen. Ik word neerslachtig bij het idee dat een gepensioneerde rijkaard, achterin de zaal, me met gestrekte vinger overbiedt. Och arm!

En ik heb al een boek, dat wil zeggen: een opdrachtexemplaar van The varnished – Het geverniste (1952). Maar de opdracht (aan Henk Kalbfleisch) is weinig spectaculair (‘een net boekje voor een nieuwsgierig mens’). Bovendien was Kousbroek er eerder bij: die opdracht is gedateerd ‘5.6.52’. Kalbfleisch noteerde in zijn exemplaar dat hij het (pas) ontving op 7 juli 1952.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.