Ontmantelen

Louis Schouten stopt ermee. Na een vakantie in Frankrijk – met veel rust en gekonfijte eendenboutjes – heeft de grootste Boudewijn Büch-verzamelaar ter wereld besloten zijn collectie van de hand te doen. Er komt geen antiquariaat of veilinghuis aan te pas. Over een periode van jaren zal Schouten zijn verzameling ontmantelen en ter verkoop aanbieden aan abonnees van het BüchMania Info Bulletin, de nieuwsbrief die hij – aanvankelijk namens The Blue Poet Society – sinds 1999 rondstuurt.

Met zijn nieuwsbrief hield Schouten Büch-fans op de hoogte van signeersessies, televisieoptredens en theatertours. Als er een gedicht van Büch in een kalender was opgenomen, meldde Schouten dat. Als er in Almere een nieuwe brug naar Büch werd vernoemd, dan wist Schouten dat. Hij schaduwde zijn idool. Op 24 november 2002 volgde een nieuwsbrief met uitroeptekens en betekenisvolle reeksen punten. Schouten schreef ‘in diepe verslagenheid’ en ‘volkomen verbijsterd’ dat Boudewijn Büch aan een hartstilstand was overleden. (In Man Bijt Hond bleek de verslagenheid onvervalst.) Vervolgens legde hij de golf van nationale rouwbetuigingen in kranten en televisieprogramma’s bibliografisch vast.

Op de dvd van Antiquariaat Oblomow, de theatervoorstelling van Van Muiswinkel en Van Vleuten, staat als ‘extra’ een humoristische documentaire. Diederik van Vleuten op bezoek bij Louis Schouten. Hij laat allerlei moois zien. Hij tovert niet alleen Sébastien doorschoten, het in een oplage van één gedrukte liefdesboeketje voor Bas Heijne, tevoorschijn – hij wappert voor het oog van de camera ook met de door Komrij gemaakte roofdruk in één exemplaar.

En toen er niet meer zo veel Büch te verzamelen was, ging Schouten Goethe en Napoleon verzamelen. Enthousiast en consciëntieus.

De weg van alle boeken. Een collectie valt uiteen, de verzamelaars springen er bovenop. Ik lust nog wel een opdrachtexemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.