Baron Emile

De weg van alle boeken. Ik weet nog goed waar ik mijn eerste druk van Het fregatschip Johanna Maria (1930) scoorde. Het was een mooi exemplaar, te midden van minder mooie exemplaren van minder mooie boeken, dat in de winter van 2010 naar mij knipoogde vanaf de onderste plank in een boekenkast op de eerste verdieping van De Slegte in Enschede. (Mijn vriendin bivakkeerde ten behoeve van haar studie een paar maanden in een aftandse zusterflat in Enschede. Zonder centrale verwarming, zonder televisie. Toen ik haar, die besneeuwde vrijdagmiddag, ophaalde, had ik mezelf wijsgemaakt dat De Slegte op de route lag van het station naar het ziekenhuis.)

In de rij voor de kassa bemerkte ik dat er in zwarte inkt een naam op het schutblad was geschreven. (Dames en heren, we hebben een provenance!) ‘EmilevdBorch’: dat kon niemand anders zijn dan de adellijke überbibliofiel Emile van der Borch van Verwolde (1910-1943). Zijn voortreffelijke bibliotheek is even legendarisch als de berg schulden die hij aan het eind van zijn korte leven achterliet.

Enschede, Groningen. In mijn woonplaats kocht ik vorige week bij Berger & De Vries een ingenaaid exemplaar van de bundel Schaduwen (1926) van P. Otten, de opa van Willem Jan Otten. Op het schutblad: ‘EvdBorch’.

Hinderickx & Winderickx had eens een luxe-exemplaar van Leopolds Verzamelde verzen (1935). Fokas verkocht vorig jaar – vanwege de herkomst? – een Maurras, gedrukt in 50 luxe-exemplaren voor ‘Les Amis des Beaux Livres’. Beide boeken komen uit de boekenkast van de jonge baron Emile.

Een reconstructie van Van der Borchs bibliotheek zou geweldig zijn, maar het is een utopie. Het is al lastig genoeg om de twee veilingcatalogi van Menno Hertzberger, uit 1933 en 1967, waar een deel van Emile’s boeken onder de hamer kwam, te pakken te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.