Bewaarnummer

Het allerlaatste nummer van Tzum is verschenen. Mooie gedichten van Gerbrand Bakker en Jan Glas, een ontroerend in memoriam van L.H. Wiener, snippers dagboek van Arthur Japin. Niet te missen.

Vanaf 27 oktober 2007, mijn allereerste redactievergadering, was Tzum mijn enige contact met de literaire wereld, met levende schrijvers – een lijntje met dode schrijvers heb altijd al gehad. Voor Tzum 40, ter ere van Jeroen Brouwers, ronselde ik een feestrede en een vers van Benno Barnard. Met ingang van het daaropvolgende nummer mocht ik zelf bijdragen – vaak ver over de deadline – in de vorm van korte stukjes over achterflappen, opdrachtexemplaren, vergeten schrijvers en zetfouten.

Met de twee redacteuren van Tzum, doorgewinterde geletterden met onstilbare leeshonger, klikte het meteen. Redactievergaderingen vonden zonder uitzondering plaats in de kroeg. Het geheim van Tzum was: lol. Geen beginselverklaring, geen principiële bezwaren, geen verborgen agenda – helemaal geen agenda. We maakten een prachtnummer over A. Marja, wat leidde tot twee echte, papieren boeken. We kregen curieuze verhalen van ene Delphine uit Brugge aangeboden, we lazen wat Ingmar Heytze op de wc deed, we… Straks ga ik nog janken.

De laatste Tzum is, om met oprichter Coen te spreken, een echt bewaarnummer. Zoals de laatste KortVerhaal ook een bewaarnummer zal zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.