Onheil

Geen lichtbak, geen neonletters, geen stickers op de gevel. Zijn naam is op het raam van de winkel geschilderd, in kalligrafie, ‘A.G. Geiger’. Daaronder iets zwieriger ‘Rare Books De Luxe Editions’. In de klassieke thriller The Big Sleep uit 1946, gebaseerd op de roman van Raymond Chandler, speelt de antiquaar de grote rol. Voor ongeveer drie kwartier, want dan ligt hij dood op het huiselijk tapijt. Moord.

Wanneer de privé-detective, die immer onheil ruikt, de volgende dag het antiquariaat bezoekt, staan drie werknemers in een achterkamer haastig de boeken in dozen te pakken.

Deze koele en bloederige film is literair in zijn dialogen, die elkaar razendsnel en vlijmscherp opvolgen. Waren bioscoopgangers vroeger slimmer? Het moet wel. Grapjes hoefden ook nog niet uitgespeld te worden. Een jongedame meent enige luiheid bij de privédetective te bespeuren: hij ligt soms tot twee uur in de middag te slapen. Of hij zijn werk soms vanuit bed doet, net als Proust.

– Who?
– O, you wouldn’t know him. He’s a writer.

De setdresser van The Big Sleep verdient een pluim. De vermoorde antiquaar is thuis opgebaard, in driedelig pak, met zijn handen gevouwen. Een vredige uitdrukking op zijn gezicht. Het geborduurde kussen waarop zijn hoofd rust lijkt wel een opengeslagen getijdenboek.

Een gedachte over “Onheil

  1. Als je in een film of tv-detective een antiquaar ziet, mark my words, dan is het de dader. The Bookseller Is Always Guilty. Of anders wordt hij gestraft voor zijn malle beroep, met de dood uiteraard. Gek genoeg heeft de antiquaar dit gemeen met homo's die in een film of een tv-detective voorkomen, let maar op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.