Terugkeer

En toen waren er drie. Woensdag 23 mei komt in Haarlem het berucht-zeldzame debuut van Gerard Reve onder de hamer. Tot op heden waren er slechts twee exemplaren bekend van Terugkeer, het bundeltje gedichten dat Reve in 1940 zelf vermenigvuldigde in een oplage van 50 exemplaren. Het nu opgedoken exemplaar is afkomstig van Bep Scholte, een vriendin van de familie Reve die het in mei 1941 kreeg. De richtprijs is 8000-10000 euro.

In december 2005 werd voor het laatst een exemplaar van Terugkeer verkocht. Het ging toen voor 17000 euro naar een verzamelaar. Het was ook hier een vriendin van de familie die het gestencilde uitgaafje op zolder had liggen. Het andere exemplaar ligt in de kelders van het Letterkundig Museum.

Terugkeer bleek zelfs voor de bevlogen Reviaan die Diederik van Vleuten was onbereikbaar. De tot de nok gevulde catalogus die antiquariaat AioloZ in november 2006 aan de collectie van de cabaretier wijdde bevatte geen exemplaar van Reve’s debuut. Als schrale troost had Van Vleuten de facsimile-uitgave van Terugkeer uit 1993 hoogstpersoonlijk oud gemaakt. Met drie uur baden in koude thee, een scheurtje hier, een verwijderd nietje daar, kwam hij een heel eind. Maar in Haarlem is het origineel te koop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.