Antwerpen, 22/10/1933

Waarde Vriend
Ik heb je presentexemplaar van Kaas aan V. Kampen meegegeven en veronderstel dat het in je bezit is.
‘K had het je liever zelf gebracht, maar niet wetend wanneer ik je nog eens zien zal, vond ik dit het eenvoudigst.
Ik heb hierin trachten te leggen de sentimenten en den gedachtengang van een gevoelsmensch in kontakt met de werkelijkheid (= met de Kaas).
Ik hoop dat je ’t nog eens lezen zal.

Aldus Alfons de Ridder, alias Willem Elsschot, op 26 oktober 1933 aan zijn goede vriend Jan Greshoff. Het was dankzij de stimulans van Greshoff dat Elsschot – in dat ongeëvenaarde record romanschrijven van 14 dagen, leerde ik op de middelbare school – zijn roman schreef. Kaas opent, bij wijze van opdracht aan Greshoff, met een gedicht van Elsschot.

Greshoffs eigen exemplaar van Kaas, met de handgeschreven en gesigneerde opdracht: ‘Aan den dichter van/ Pro Domo/ Antwerpen, 22/10/1933’, kwam onder de hamer op dinsdag 23 juni 1981. Het bracht, ondanks de voorzichtige richtprijs van 160-180 gulden, 2200 gulden op. Sindsdien werd het niet meer gesignaleerd. Tot eergisteren het laatste van de Vriendschap-vlugschriften in de mailbox plofte.

Antiquariaat Schuhmacher biedt het te koop aan. Wilma Schuhmacher heeft het boek al jaren in haar eigen boekenkast staan, maar gunt dit uitzonderlijke opdrachtexemplaar nu een goede bestemming.

Het was [in 1981] maar 200 gulden goedkoper dan de (m.i. te late) opdracht, eveneens aan Greshoff, in een luxe (!) Villa des Roses – en komt natuurlijk nabij het schitterend luxe exemplaar van dit boek met de even schitterende opdracht aan Anna van der Tak, zijn collega op de werf Gusto, die dit boek voor hem op Nederlands corrigeerde. Dit exemplaar – Anna dus – is nu op zijn (DV.) één na laatste bestemming in veilige handen. Ik gun deze Kaas een plaatsje naast haar.

De prijs voor dit opdrachtexemplaar, dat bovenaan de ladder der opdrachtexemplaren staat, is 6500 euro. Het vlugschrift van Schuhmacher eindigt met een waarschuwing aan het adres van ‘pingelaars’, die denken iets van de prijs af te kunnen kletsen.

Verder ben ik aardig – want bv. afbetalen in termijnen mag – en in tegenstelling tot een bank bereken ik dan geen rente.

3 gedachten over “Antwerpen, 22/10/1933

  1. Het is dus het exemplaar van Kaas dat Elsschot aan Greshoff gaf en deze gaf het vervolgens weer terug aan de schenker? Of begrijp ik niet waar die 6500,- op is gebaseerd? Heeft E. er aantekeningen in gezet? Is het een luxe ex?

  2. Huh? Het is dus gewoon Greshoffs exemplaar van Kaas dat nu 6500,- waard is? Dat is inderdaad bijzonder, dacht dat het slecht ging met de antiquarische handel maar dat valt dus mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.