Klad

Een luxe-exemplaar van een uitgave kan in velerlei opzicht afwijken van een gewoon exemplaar. Soms ligt het luxe aspect er dik bovenop: goud op alle sneden, schepranden alom, paginagrote handtekeningen. Soms laat het luxe aspect zich pas gelden als een gewoon exemplaar in de buurt is. Dan heeft de drukker een andere papiersoort gebruikt, of blijkt het luxe-exemplaar een halve centimeter breder te zijn.

A.A.M. Stols, de belangrijkste uitgever uit het interbellum, keek het kunstje af van zijn Franse collega’s. Hij voorzag luxe-exemplaren van een nieuwe uitgave niet alleen van een heel- of halflederen band, maar voegde als bijlage ook een hele trits originele grafiek bij. Het aller-, allermooiste voorbeeld van dit bibliofiele opleuken is André Gide’s Le voyage d’Urien (1928). De dertig luxe-exemplaren bevatten namelijk extra losse afdrukken van de meesterlijke vignetten van Alfred Latour.

Soms is het vergeefs zoeken naar gouden randjes. Auteur of uitgever, of allebei, zoeken het extraatje dan in een handschriftelijke toevoeging. Koos Schuur schreef in sommige luxe-exemplaren een vlammend gedicht. Adriaan Morriën heeft zich in 1944 een lamme hand geschreven: onder het colofon van een clandestiene bundel schreef hij een niet eerder gepubliceerd vers van twintig regels, telkens weer.

Luxe-exemplaren van Chris van Geels Spinroc en andere verzen (1958) zitten weliswaar in een poepsjieke, donkerbruine band van Elias P. van Bommel, met het vignet van Van Oorschot voorop, maar de wetenschap dat er tien luxe-exemplaren zijn vervaardigd is alleen bekend dankzij het handgeschreven colofon. Van Geel verantwoordde de oplage heel nauwkeurig in zijn fijne priegelhandschrift.

Toen kwam de klad er een beetje in bij Van Oorschot. Luxe-exemplaren van A. Alberts, J.M.A. Biesheuvel, H. Lodeizen en R. Minne verschenen in geitenleer, met een nummer of een handtekening en niet veel meer.

Echter! Van Guus Middags geestige Rarewoordenboek (2011) zijn onlangs exemplaren gesignaleerd met een handgeschreven, extra lemma op de Franse titel. Ik hoop vanavond zo’n exemplaar in mijn schoen te vinden, bijvoorbeeld met het lemma ‘Koeienhonger’.

4 gedachten over “Klad

  1. De uitgave lijkt al uitverkocht.Ooit tekende ik in op een door vO aangekondigde luxe editie van Het Bureau van J.J. Voskuil (vanwege de diervriendelijkheid van de auteur mocht dat niet luxe gebonden zijn in leer of perkament!) maar wegens gebrek aan belangstelling is dei uitgave er nooit gekomen.Groet van EPV

  2. Middag is uitverkocht, maar Heytze met een extra handgeschreven gedicht wordt juist aangeboden.Schrijver: Bouazza, Haid; Dirk Kroon (inleiders)Titel: De Aanblik van de Winter + De Geur van het Najaar. [Set van twee poeziebundels]Uitgever: Amsterdam, 521 2001, 2x paperback.Bijzonderheden: Porto 2,25 euro NL. Verzameling gedichten over het najaar en de winter. In De Aanblik van de Winter staat een uniek handgeschreven gedicht van Ingmar Heytze: boeken zijn afkomstig uit zijn bibliotheek.Prijs: € 25,00

  3. Voor die luxe uitgave van Biesheuvel in geitenleer moesten Louis Heij en ik overigens nog flink lobbyen bij bezorgster Mirjam van den Hengel. Ze durfden het eerst eigenlijk niet aan. Gelukkig waren onze charmes voldoende en zijn er uiteindelijk 25 exemplaren verschenen verdeeld over 15 in blauw, 5 in groen en 5 in rood gestoken leer. Blauw is Biesheuvels lievelingskleur, maar de rode waren het eerst op. Het heeft overigens nog jaren geduurd voor ze allen waren verkocht, als ze al zijn uitverkocht. Ze zijn ook een paar jaar verloot door Van Oorschot tijdens de Uitmarkt. 1000 euro is ook wel een forse uitgave natuurlijk, al konden Louis en ik tegen kostprijs een set aanschaffen als dank voor het werk aan de bibliografie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.