Tegenvoeter

Twee weken geleden schreef Arjan Peters in de Volkskrant een column over de verkoop van schrijversbrieven en -manuscripten. Jaap Goedegebuure had zijn paperassen van Jeroen Brouwers te gelde gemaakt bij het Letterkundig Museum. Theo Sontrop deed afstand van hem geschonken boeken, voorzien van een opdracht, zoals het eerste exemplaar van Nootebooms Rituelen (1980). Moraal van Peters’ verhaal: niet doen. Verkwanselde vriendschappen.

Toen ik in september beroepshalve een nieuwsbrief met uitgaven van A.L. Snijders rondstuurde, kreeg ik in de dagen erna enkele verontruste e-mails en zelfs een telefoontje. Of ik mijn boekenplank had verzilverd. ‘Lekker gecasht?’ In nummer 16 van de nieuwsbrief werd immers een handgeschreven opdracht van Snijders in De incunabel (1994) geciteerd: ‘Voor [X.]/ (de tegenvoeter/ van Marius 7)/ die niet kan/ autorijden,/ maar wel kan/ verzamelen./ Buddenbrooks/ jan 09/ (sign.)’. Dat kon niemand anders zijn dan die rijbewijsloze verzamelaar te Groningen.

Een ‘[X.]’ is blijkbaar niet niks. Vul zelf maar in. Mijn aanwezigheid in de Haagse boekhandel Buddenbrooks in januari 2009 valt niet te ontkennen. Ook heb ik toen een boek laten signeren. Dat was echter geen exemplaar van De incunabel – dat kreeg ik pas een jaar later te pakken. De sympathieke ‘tegenvoeter’ van Marius Zeven stond voor me in de rij.

13 gedachten over “Tegenvoeter

  1. Ha Nick, kan ik een exemplaar van je neiwsbrief krijgen? Beroepshalve verzonden moet via Fokas zijn gegaan, maar daar kan ik mij niets meer van herinneren. Dank! En groet.PS. Graag "De Volkskrant" veranderen in "de Volkskrant" alsjeblieft

  2. Ik twijfel over de kapitale d bij de krant. Wikipedia twijfelt ook. Correcte spelling van namen: altijd een hoofdletter. Merken (iPad) wijken af. Hm.De – zo goed als uitverkochte – nieuwsbrief A.L. Snijders staat op de website van de baas.

  3. Ik begrijp de verontwaardiging over het verkopen van dat soort zaken nooit. Wat maakt dat nou uit? Vriendschappen vergaan nu eenmaal, er moet brood op de plank en schrijvers willen toch in het daglicht treden via leuke opdrachten en exemplaren en niet verstoffen in een achterkamer of kelder?

  4. In de tijd dat ik nog bij de Volkskrant werkte, werd van de eerste d in onderkast nogal een punt gemaakt. Dus ik ben blij dat deze discussie heeft geleid tot een verbetering in wikipedia!Overigens zou één blik op de homepage van dit onvolprezen dagblad al genoeg zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.