Transito

Schrijvers zijn lezers, maar niet per se verzamelaars. Een paar maanden geleden ging Connie Palmen met een bezem door haar boekenkast: er kwamen enkele tientallen boeken uit haar bibliotheek op de markt, deels romans en dichtbundels met opdracht van de betreffende schrijver. Kluun schoonde zijn boekenplanken ook al op. En afgelopen week bracht Ingmar Heytze een doos boeken naar een plaatselijk antiquariaat.

In die doos zaten opdrachtexemplaren van boeken van Herman Brusselmans, Rozalie Hirs, Paul Mennes, Ilja Leonard Pfeijffer, Simon Vinkenoog en Joost Zwagerman. Niet iedereen hecht emotionele waarde aan een vriendschappelijke opdracht.

Transito (2006) heet de essaybundel van Zwagerman. Op de titelpagina van het exemplaar van Heytze bedankt Zwagerman nog voor ‘Het Beste’, alvorens hij afsluit met een ‘Grote groet’. Kluun ontving zijn exemplaar ook met een persoonlijke boodschap, maar de ‘Grote groet’ in zijn tweede druk is groter.

Transito, doorvoer.

3 gedachten over “Transito

  1. Probeer maar eens om samen te wonen in een driekamerappartement van 60 vierkante meter, dat goeddeels uit schuine wanden bestaat, met iemand die óók een hoop boeken heeft, terwijl je geen van beiden wenst dat je huis verandert in het interieur van Martin Ros. Met een niet-uitbreidbaar aantal planken zijn de ijzeren regels van mijn boekenkast de volgende: ik doe losse bundels weg als ik een verzameld werk koop (zoals bij Ilja), ik doe losse bundels weg die ik niet meer lees, maar wel kan raadplegen bij bibliotheek of de Poëziecollectie Van Dijk, ik geef eenmaal gelezen romans en ander proza door aan anderen, of verkoop ze als ik niemand kan vinden die er interesse voor heeft. Ik zal hier als laatste regel aan toevoegen dat ik eventuele opdrachten voortaan eerst uit mijn boeken scheur en zelf opeet, anders vist Nick ter Wal ze alsnog uit mijn huisvuil 🙂

  2. Dank voor je mooie uitleg, Ingmar. Ik oordeel niet.Maar bewaar voortaan de uitgescheurde opdrachtpagina's voor me, alsjeblieft. En als je dan trek krijgt, trakteer ik je op een echte maaltijd. Onbeschreven vellen zwaar geschept papier, dat vult de maag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.