Reeks

Niemand wil zijn geld terug, na het nieuws van gisteren, maar ik word wel fijntjes herinnerd aan de belofte in het colofon van Geen mooij-schrijverij voor u en mij. ‘Dit eerste deeltje in de reeks OPDRACHTEN’… De volgende deeltjes, wanneer komen die? En van welke auteurs worden handgeschreven opdrachten onder de loep genomen?

Menno ter Braak staat vooraan in de rij, met zijn ongeduldige lorgnet, Jan Hanlo wil ook niet langer wachten, zijn rode sik gaat op en neer. Van Ter Braak heb ik zo’n 25 opdrachten paraat, waaronder alle aan Vestdijk, een aan Greshoff, een aan een Rotterdamse scholier en een aan Ter Braaks schoonvader, dominee J.L. Faber. Van Hanlo niet meer dan 8 – maar alle 8 heel kleurrijk en leuk.

Albert Verwey ligt voor de hand, want opdrachtexemplaren van hem zijn zeer courant. Momenteel zijn er zeker 10 te koop, in prijs variërend van 15 tot 395 euro. Helaas zijn de opdrachtteksten doorgaans obligaat, kort en saai. Het nieuwe licht dat ze op Verwey kunnen werpen is zo zwak als een peertje. Het is wel idioot dat er nu net twee exemplaren van Verwey’s treurspel Johan van Oldenbarnevelt (1895) worden aangeboden: eentje met opdracht aan de broer van de schrijver, eentje met opdracht aan zijn schoonmoeder. Eerstedagsexemplaren: beide gedateerd ‘Noordwijk aan Zee, 29 Sept. ’95’.

2 gedachten over “Reeks

  1. Gerlof Verwey is betrekkelijk recentelijk toch overleden? Zoekt met de natte vinger bij de Slegte Amsterdam en u zult dan ook boeken uit het bezit van diverse familieleden Verwey vinden tussen de gebruikelijke duurgeprijsde rotzooi, althans, dat was het laatste jaar het geval. De aardige opdracht exx. van Albert boden ze alreeds te koop aan daarnaast maar of ze kopers vinden? Wie het weet mag het zeggen.

  2. Die duurste Verwey-opdracht blijkt inmiddels verkocht.En bereid je ook al een publicatie voor met alle opdracht-exemplaren van Nick ter Wal :-).Ach, ik stam nog uit de tijd dat er jaarlijkse boekenmarkten bij De Bijenkorf gehouden werden (wéér iets waar jij té jong voor bent), dus ik heb zeker 100 boeken met een opdracht.Maar zoals je hier al eens eerder hebt geschreven: zijn sommige opdracht-exemplaren niet interessanter dan andere, gezien de hierarchie waarover je het toen had?Groet van EPV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.