De expert

Dan zijn er mensen die roepen: Gert Jan, wat ga je met al dat geld doen? En dat wordt dan op een dramatische manier gebracht. Dan zeg ik: nou, dat stop ik in mijn verzameling. Want ik verzamel natuurlijk gewoon door: Henry van de Velde, kunstenaarsboeken, enzovoorts.

Eind jaren zestig ontmoette Gert Jan Hemmink hem voor het eerst in zijn witte hoeve, waar ‘het geluk compleet was’. Nu, na 49 jaar ‘met liefde en passie’ verzameld te hebben, doet Hemmink afstand van zijn schaduwcollectie Hugo Claus. Voor de hoogste bieder. Alleen de kenners weten dat hij de mooiste stukken zelf houdt. Topstuk van de veiling is Claus’ schilderij De expert uit 1950 met een richtprijs van 17.500-25.000 euro. Jeroen van Kan in gesprek met Gert Jan Hemmink in VPRO’s De avonden (doorspoelen naar 1:40:30).

Vanavond praat schrijversweduwe Veerle Claus met Matthijs van Nieuwkerk over het nieuwe boek De wolken, uit de geheime laden van Hugo Claus. Het is maar de vraag of de aanstaande Clausveiling aan de orde komt. Tussen Veerle Claus en Gert Jan Hemmink boterde het niet. In het radio-interview noemt Hemmink de eerste echtgenote van Claus, Elly Overzier, met nadruk ‘zijn eerste en enige muze’.

7cfc7-hemminkenclaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.