Voordeel schutter

Na de Huygens-bokaal, de Catalaanse feestmuziek, de champagne en het literair getinte gekeuvel was daar vrijdagavond opeens een boekentafel in de foyer van het Letterkundig Museum.

Hoewel het boek officieel nog niet was verschenen, want de boekhandel is niet voorzien en de uitgever heeft het niet op voorraad, lag daar een stapeltje gloednieuwe exemplaren van A.L. Snijders’ Voordeel schutter, een bundel vergeten columns uit Het Parool van 1986, met begeleidende brieven aan zijn vaste redacteur Paul Arnoldussen. Het blijkt slechts het eerste deel te zijn: in het tweede deel zullen de columns uit 1987 en 1988 worden herdrukt. Het plan om alle columns in één deel van 384 pagina’s onder te brengen, onder de titel Gedroomde werkelijkheid, is blijkbaar afgeblazen.

‘Jezus christus, ben ik volwassen geworden om dit soort waanzin aan te horen?’ De dochter van de schrijver wordt geschorst door de Vrije School, omdat ze haar haar heeft gemillimeterd. Snijders gelooft zijn oren niet en wil subiet de leraar spreken: een fietsritje van twaalf kilometer. Een prachtige column uit Voordeel schutter. Maar dat A.L. Snijders zich vroeger vaker kwaad maakte, stelliger was, woedend werd: een voorbarige conclusie. Niemand wordt milder met de jaren.

Over zijn oudste kleindochter vertelt Snijders in het Huygens-filmpje dat vrijdagavond werd vertoond. Zij wil als vierdeklasser een boek van opa op haar leeslijst zetten, maar de docent (exit leraar) beantwoordt haar vraag met een glazige blik. De anekdote is pas half onderweg als A.L. Snijders, na een flitsende reeks associaties, explodeert over Huub Oosterhuis: ‘het geweten van Nederland, waar ik nu dus dóódziek van word’. Beheerst gevolgd door: ‘O.K. Dit kun je er dus uit schrappen’. Quod non.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.