Een speciale bedoeling

In een grote opruiming vond boekblogger Cadoc een aardige brief van F. Bordewijk. De heer M. de Marcas had de schrijver gevraagd hoe hij aan de naam De Marcas voor een personage in Blokken (1931) was gekomen, aangezien ‘deze naam hier te lande slechts door 3 personen van één familietak wordt gedragen’. Meteen gevolgd door de ontboezeming dat de lezer wel ‘onaangenaam getroffen’ was door de naamsovereenkomst.

Bordewijks antwoord is kort maar krachtig: ‘Mijn indruk is dat men tegenwoordig hier te lande zich wel erg gauw onaangenaam getroffen voelt’. Een antwoord op de herkomstvraag moet hij De Marcas schuldig blijven: ‘weet ik niet meer’. Een speciale bedoeling had Bordewijk er niet mee.

In de vierde klas van het Reestdalcollege scholengemeenschap Stad + Esch leerde ik dat Bordewijk de namen voor Blokken alle vijf uit het telefoonboek had geplukt. Welke vorscher kan deze bewering staven? Leende de advocaat Bordewijk de naam De Marcas niet gewoon van B. de Marcas, de Zwolse deurwaarder, die de schrijver uit de wandelgangen kende? Of kwam Bordewijk een knipsel uit Het nieuws van den dag van 3 mei 1927 onder ogen?

In het krantenstukje ‘What’s in a name’ doet een anonieme bureauredacteur uit de doeken hoe De Balzac in 1840 aan de boektitel Z. Marcas zou zijn gekomen. Voor de hoofdpersoon van dit verhaal kon De Balzac geen naam vinden of bedenken, nee, hij wilde een persoonsnaam ‘ontdekken’. Met een vriend liep hij langs de deuren tot hij het naambordje van een kleermaker zag: Z. Marcas. Zou Bordewijk, bekend met de naamsgeschiedenis van een literaire voorganger, eigenlijk niet anders kunnen dan zijn personage De Marcas noemen?

Het zijn onbelangrijke vragen, die (n)ooit een antwoord krijgen.

2 gedachten over “Een speciale bedoeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.