Smullen

Je moet wel gek zijn om opdrachtexemplaren te verzamelen. Dat is immers een gebed zonder eind. Elke dag verschijnen er nieuwe boeken, waarin de trotse schrijver boven zijn naam een stichtelijke boodschap schrijft. Ik ken eigenlijk geen schrijver die geen opdrachten in boeken schrijft.

Erger nog zijn oude boeken die, in handen van de juiste handelaar, opeens een opdracht van de schrijver bevatten. Die put is bodemloos. Je moet je beperken als verzamelaar. Dat kan heel makkelijk: je koopt alleen opdrachten van die rare dichter uit Oude Leije of enkel van de ene schrijver uit het interbellum aan de andere schrijver. Een keiharde niche: smakelijke opdrachten!

Simon Carmiggelt kreeg een beroerde maaltijd voorgeschoteld, waarover hij schreef in Speciaal voor u (1970). Het lekkerste exemplaar heeft de volgende opdracht: ‘Hier staat de juffrouw met de pan eten in. Ze was helaas maar al te echt. Sterkte met alles’.

‘Dit blikje voor Ans om te smullen. Simon’. Ans Koster ontving van haar geliefde Vestdijk op 30 december 1960 de nieuwe opstellenbundel Muziek in blik (1960). Het water loopt je in de mond.

Beide boeken koop je acuut, om een maand later een verrukkelijk topstuk aan je jonge verzameling toe te voegen. W.F. Hermans kon op 22 september 1983 in Antwerpen uit talloos veel miljoenen gerechten kiezen. En hij vond ze stuk voor stuk: ‘heerlijk!’ Dat schreef hij althans voor de gastheer in zijn nieuwe boek. (Het is nu aan Willem Otterspeer om te beschrijven wát Hermans at en met wíe.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.