Alive

‘Hans, wat gaat in je om als je je eigen teksten hoort? Van trots geen sprake. Een beetje verbazing.’

Schrijver Hans Keilson, alive and kicking, sprak vanavond met Jellie Brouwer in Kunststof. Het was een indringend gesprek. Er vielen veel stiltes, soms ettelijke seconden lang. Hij prees zijn eerste vrouw, die grafologe was, en later zijn tweede vrouw, die voortreffelijk voor hem zorgt. Keilson vindt alle aandacht en interviews schitterend. Met zijn 32-jarige kleindochter, student filosofie, leest hij opnieuw In de ban van de tegenstander (1959, herdruk 1982, meesterwerk 2009), wat hem niet licht valt.

Aan Thomas Mann en Alfred Döblin haalde Keilson warme herinneringen op, hiertoe aangemoedigd door een Groningse luisteraar in Den Haag. Wat is dat toch mooi, live radio. Je mailt een vraag naar de NPS en drie minuten later krijg je antwoord.

Intussen geeft ‘West-Europees intellectueel’ Piet de Moor toe dat hij de aanstichter is van de Keilson-Welle. Tweederde van het oeuvre van Hans Keilson is herdrukt, twee veelgeprezen romans, en het laatste part verschijnt in maart 2011: Het leven gaat door (1933).

Een gedachte over “Alive

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.