Les amis

Een Utrechts antiquariaat is begonnen met het ontsluiten van de verzameling Nederlandse literatuur van een betreurde bibliofiele plaatsgenoot. Hij hield veel van het werk van de Vijftiger en essayist Rudy Kousbroek (1929-2010). Vorige week stond vrijwel het volledige oeuvre van Kousbroek, in afzonderlijke uitgaven voorzien van opdrachten, op de planken van de boekhandel.

De gesigneerde Kousbroeken wisselden binnen een paar dagen van eigenaar. Naar Groningen verhuisde Boumans exemplaar van Machines en emoties (2009), de briefwisseling tussen W.F. Hermans, Rudy Kousbroek en Ethel Portnoy. In de zomer van 2009 schreef Kousbroek er een opdracht in: ‘Voor Jan Erik Bouman/ meesterdrukker, vriend van Jaap S./ “les amis de mes amis sont mes amis”/ Rudy K.’

Of de bibliotheek van Rudy K. prachtige opdrachtexemplaren van W.F. Hermans bevat, valt te bezien. Hermans aan Kousbroek, 23 mei 1965: ‘Ik verstuur morgen ook een pakje Werken, maar zonder eigenhandige opdrachten, want daar zijn ze te oud voor.’ Uit een andere brief blijkt dat Kousbroek niet eens meer een exemplaar van zijn eigen debuut Begrafenis van een keerkring (1953) bezat. Boeken waren belangrijk, vanzelfsprekend, maar bibliofiel was hij niet – vermoedelijk niet: geen veilinghuis of antiquariaat heeft zich nog over Kousbroeks boekerij gebogen.

(Hermans aan Kousbroek, 22 juni 1965: ‘Ik weet niets van Friese klokken, maar meen te weten dat de productie, zij het misschien niet in Friesland, tot de huidige dag is voortgezet, net als de Zaanse klokken, de stoeltjesklokken en de Engelse tafelklokken. En alle antiek trouwens. In sommige winkels zijn deze klokken licht beschadigd en met enig vuil bedekt. Die winkels zijn antikwariaten.’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.